I otvorismo 25. jubilarni Nišville Jazz Festival kako dolikuje.

Print Friendly, PDF & Email

I otvorismo 25. jubilarni Nišville Jazz Festival kako dolikuje.

Nišville se po prvom danu poznaje -biće odličan !

 

DatBrass

Sinoć je zvanično otvoren glavni program 25. jubilarnog Nišvila.

Neko bi rekao kako sinoć, a predhodni dani.

Pa, prateći program je počeo još 2. avgusta ali ’’main jazz stage’’ je zvanično sinoć otvorena oko pola osam tradicionalno niškim džez sastavom.

Yaysus Jazz sastav

Yaysus Jazz sastav iz Niša opravdao je sva moja očekivanja. Bez da budem pristrasna (jer su Nišlije), dokazali su da kod nas itekako postoji jaka džez scena u gradovima koji nisu iz  Beograda.

Mladi muzičari pred kojima je tek džez budućnost ,napravili su prve korake na Nišvil radionicama. Kasnije je to preraslo u snimanje svog prvog albuma i današnje velike časti da otvore Nišvil. Po meni ,odsvirali su odlično i zasluženo imaju mesto u top 10 mojih džez sastava iz Srbije.

Big bendovi iz Niša, Čakovca (Hrvatska), Blagoevgrad (Bugarska), Buenos Aires (Argentina) i učesnici projekta Jazz interkulturalizam iz Albanije i Italije spojeni u jedan Big Bend

A onda je krenulo nešto što se retko viđa. Preko 100 izvođača podeljenih u 5 big bendova sa solistima izvelo je muziku komponovanu specijalno za Nišvil.

Moja malenkost, imala je priliku dan pre ,da bude jedna od rethih na tonskoj probi, i kada bi ste znali da je maestro Stjepko Gut ( inače jedan od kompozitora) sa takvom sigurnošću i lakoćom promenio nekoliko ključnih taktova upravo na toj tonskoj probi, shvatili bi ste o kakvim orkestrima je reč.

Nikada u istoriji big bendova nisu svirali zajedno 5 bendova jer morate priznati i dva da se sinhronizuju nije lako a kamoli pet.

THEGREATALTOCHEF-CARSTVO RASPEVANE KUVARICE

Dve odvojene bine jedna pored druge i big bendovi iz Niša, Čakovca (Hrvatska), Blagoevgrad (Bugarska), Buenos Aires (Argentina) i učesnici projekta Jazz interkulturalizam iz Albanije i Italije spojeni u jedan Big Bend.

Solisti vrhunski -Leri Vučković, Stjepko Gut, Saksofonista Enco Favata i gitarista Sandro Zerafa.

Svi zajedno po rečima direktora Nišvila oborili su nezvanični Ginisov rekord. Tom prilikom je Lariju Vučkoviću uručena nagrada za životno delo. Sve čestitke maestro!

 

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

Sledeći izlaze na Earth and Sky stage trio iz Izraela.

Mogu slobodno reći moje otkrovenje worldmusic sastava.

Spoj tri vrhunska muzičara u jedan sastav koj je sve samo ne običan.

U razgovoru sa njima posle nastupa pitala sam ih da nisu možda neki vanzemaljci jer ovo što su oni pružili prve večeri je sve samo ne običan nastup.

Na konferenciji za štampu, pre podne istog dana, saznala sam da dosta ulažu u istraživanje muzike i instrumenata i da svakoj kompoziciji prilaze temeljno baš zbog tog istračivačkog rada.

Yossi Fine

Yossi Fine poznati basista koji je sarađivao između ostalog i sa Dejvidom Bouvijem ovaj put je na nagovor svog kolege i prijatelja svirao i solo gitaru.

Ben Aylon vrsni perkusionista iz Palestine koji je istraživao muziku i perkusije saharskog područija, dočarao nam je svet Afrike i Bliskog Istoka spojenih u jedno.

Devojka pod umetničkim imenom Ša Ša svojim semplovima i svojim izuzetnim sviranjem klavijatura spojila je deo balkanske (majka joj je iz Rumunije) muzike sa bliskoistočnjačkom i nastao je neverovatan trio pun fantastične energije i predobre muzike. Nastup koji ću svakako pamtiti.

Da li sam samo ja u pitanju ili su i drugi primetili ali nekako veliko razočaranje večeri bio je po meni nastup Lydian Sound Orchestra.

Davidov kalupi Jagodina 0604850848

Orkestar pod dirigentskom palicom Rikarda Bracalea slovi za jedan od najboljih u Italiji. I ne samo to, u svojim redovima ugostio je velikog Dejvida Mareja uticajnog saksofonistu druge polovine 20. veka.

Kako god, falilo im je energije, interakcije sa publikom nije bilo a  najviše mi je falio solo nastup Dejvida Mareja. Jednostavno utopio se u orkestar sa povremenim solo izletima koji su bili mlaki.

Možda su moja očekivanja bila veća, jer je Dejvid Marej ipak saksofonista sa tradiciom i renomeom i njegove kompozicije su  opšte poznate. Ipak očekivala sam Dejvida Mareja kao frontmena na bini da budem iskrena. To je moje lično mišljenje sa kojim se možda  neko od kolega  novinara neće složiti.

Dejvid Marej

Kada iza sebe imate karijeru kakvu ima ovogodišnji laureat statuete Šaban Bajramović ,onda vam bude čast i privilegija da sedite u istoj prostoriji sa njim a kamoli da mu postaljate pitanja.

Mejsio Parker

Čuveni Mejsio Parker, saksofonista bez koje fank ne bi bio to što jeste.

Osoba koja je najzaslužnija za fanki ritam Džejmsa Brauna.

Osoba koja je komponovala Džejmsove hitove.

Jedan od najuticajnijih saksofonista i kompozitora ikada u džezu i fanku.

Na moje pitanje gde nalazi inspiraciju za stvaranje svojih kompozicija jednostavno je odgovorio: ’’U ljubavi. Sve se vrti oko ljubavi. Ja sam rođen 14. februara na dan ljubavi pa i tu ima neke simbolike. Ljubav je pokretač svega i bez nje nema ni kreativnosti.’’

Inače sam nastup Mejsija Parkera bio je na nivou.

Vrhunski.

JBH-Jagodina Black Hornets

Možda je malo zasmetalo što je isplaniran od početka do kraja jako precizno, ali to je čuveni Mejsio Parker koji ima po više nastupa nedeljno i u njegovim godinama sasvim je razumljivo.

Što se tiče ostalih muzičara u bendu poznato je da samo vrhunski instrumentalisti sviraju sa Parkerom. Ni ovog puta to nije izostalo. Bili su na visini zadatka. Veliki Mejsio Parker i njegov bend!

Dođete na konferenciju za štampu ( kao moja malenkost ) sa predznanjem od jednog odslušanog klipa na jutjubu i shvatite da ništa nije onako kako ste isplanirali.Nema tu već spremljenih pitanja jer kao i  u džezu ,shvatite da morate da improvizujete.

DatBrass

Bras bend iz Engleske po imenu DatBrass je nešto što ću svakako pamtiti sa ovog Nišvila.

Na konferenciji za štampu pitala sam ih odakle crpe energiju i gde pronalaze inspiraciju. Da li u jorkširskom pudingu ili u čuvenoj piti od bubrega ili pivu?

Oni su se slatko nasmejali i odgovorili mi da su oni pre svega najbolji prijatelji, prijatelji koji idu često i u pab, prijatelji koji se baš druže. I svako ima nešto svoje što mu daje dodatnu inspiraciju da stvara.

Tu sam ih i lično ponaosob upoznala i shvatila da su obični engleski momci sa neverovatnom energijom.

I obećali su mi odličnu zabavu.

I obećanje su ispunili !

JAGODINSKI OGLASI

Zbog nekih malih pomeranja i zakašnjenja nastup je počeo posle ponoći. Dosta publike je već otišlo kući posle nastupa Mejsija Parkera, tako da smo mi najuporniji ,koji smo ostali, imali  pravi šou.

Iskrena da budem nisam očekivala mešavinu brass muzike, hip hopa, panka, džeza uz dodatni detalj  di džeja.

Pevač je 90% nastupa fenomenalno repovao, duvačka sekcija je bila  puna fantastične improvizacije.

Publika na nogama, u delirijumu.

Ni jednog trenutka nam nisu dozvolili da stanemo.

Verujte bila sam iznenađena.

Momci su mladi, pred njima je mnogo nastupa ( jer popularnost imaju), tako da i oni a i mi ćemo pamtiti ovaj  nastup kao nešto najlepše ove noći .

Stekli su ovde mnogo novih obožavaoca, i moju malenkost među njima , pa ako ste u prilici poslušajte ih.

FACEBOOK ALBUM SA SLIKAMA

I na kraju da rezimiramo.

Ako se po jutru dan poznaje a Nišvil po prvom danu,onda možemo očekivati vrhunske svirke u nastavku festivala .

Srbijanews foto-video

 

Related posts