UG”SIGURNA DECA JAGODINE “SU ZA JAVNI REGISTAR PEDOFILA

Print Friendly, PDF & Email

UG”SIGURNA DECA JAGODINE “SU ZA JAVNI REGISTAR PEDOFILA

ZAŠTITIMO SVOJU DECU I DAJMO IM SIGURNO I SRETNO DETINJSTVO

Sigurna deca Jagodine

 

Sigurna deca Jagodine „ su  neformalna grupa roditelja i staratelja dece na teritoriji grada Jagodine čiji je cilj udruživanja radi  prevencije svakog nasilja nad decom u našoj okolini putem obaveštavanja, međusobne podrške kao i zajedničkih akcija. Grupa je nepolitičke prirode jer je dobrobit dece zajednički interes i ne sme imati takvu vrstu ograničenja.

Ovom prilikom grupa „Sigurna deca Jagodine“ se obraća javnosti povodom slučaja hapšenja „Boriše cvećara“ tj osobe sa inicijalima B.A kao i još dvojice učesnika umešanih u slučaj seksualnog zlostavljanja 13-godišnje devojčice ometene u razvoju, inače ćerke spomenutog B.A. u Jagodini, o kome su mediji izveštavali u toku protekle nedelje.

JBH-Jagodina Black Hornets

Iako postoji verovatnoća da je devojčica i ranije bila zlostavljana, slučaj je prijavljen jagodinskoj policiji 29.6. ove godine. Te noći, zahvaljujući nepažnji vinovnika koji su ostavili otvoren prozor koji gleda ka ulici (Marka Radanovića u naselju Tabane) ceo komšiluk je mogao da vidi i čuje, normalnom umu nezamislive scene iživljavanja nad detetom koje, s obzirom na svoja mentalna ograničenja, nije svesno situacije niti ima mogućnosti da pruži otpor.

Da se radi i o podvođenju, nedvosmislena je potvrda svedoka u izjavi datoj sudu.

Hapšenje je usledilo u jutarnjim časovima. Policija je privela Borišu A. i još dvojicu muškaraca od kojih je jedan bio maloletnik, već privođen ranije zbog krađa.

Na zaprepašćenje komšija, svedoka koji su prijavili slučaj (kao što bi svaki savestan građanin učinio) Viši sud u Jagodini je doneo odluku o određivanju pritvora samo ocu i to na predlog Višeg tužilaštva koje je, nešto kasnije, dostavilo predlog za određivanje pritvora prema drugom punoletnom licu ali je predlog odbijen???

Davidov kalupi Jagodina 0604850848

Boriša A. je priznao delo i tereti se za krivično delo obljube nad nemoćnim licem član 179, stav 3, u vezi stava 1 Krivičnog zakona u sticaju sa krivičnim delom rodoskrnavljenje iz člana 197 Krivičnog zakonika koje predviđa 10 do 40 godina robije.

Prema informacijama koje je grupa „Sigurna deca roditelja“ dobila od saradnika, Boriša je u pritvoru zadržan samo 48 sati i priveden je ponovo tek ovih dana. Ostala 2 lica su sve vreme na slobodi.

Mi, kao grupa roditelja javno postavljamo pitanja sudiji Višeg suda u Jagodini:


1-Kako je moguće da ne smatrate pretnjom po okolinu ljude koji su proveli noć seksualno zlostavljajući dete od 13 godina koje je, pri tome, ometeno u razvoju?

2-Kako ćete podstaći građane da prijavljuju ovakvo kriminalno ponašanje svojih komšija ako ih svesno izlažete riziku od osvete prijavljenih i to u najkraćemo mogućem roku?

3-Kako biste se kao roditelj, baka, deka tj. bilo ko, ko se brine o detetu, osećali da vam se u neposrednoj blizini deteta kreće lice koje ste lično zatekli u činjenju kriminalnog dela nad nemoćnim detetom?

4-Kako se osećaju svi kojima je stalo do dobrobiti dece u Jagodini znajući da zakon štiti ovakve (ne)ljude dozvoljavajući im da se brane sa slobode i štiteći njihov identitet?


Umesto da se deca i zajednica štite od takvih osoba, ispada da se takve osobe štite od zajednice.

THEGREATALTOCHEF

Pozivamo sve građane da podrže inicijativu Javni registar pedofila Srbije“.

Podsećamo vas da je 2013. godine u našoj zemlji usvojen „Marijin zakon“ koji je dobio ime po tragično nastradaloj, osmogodišnjoj Mariji Jovanović koju je silovao i ubio komšija u mestu Stari Ledinci. Njen otac, Slobodan Jovanović je dao sve od sebe da se ovakav zakon donese.

Zakon podrazumeva posebne mere po kojima je osuđeniku najduže 20 godina nakon odsluženja kazne zabranjeno da posećuje mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića, škola, školskih dvorišta, igrališta i dečjih manifestacija, a u obavezi je da posećuje profesionalna savetovališta.

Njegov DNK profil pohranjen je u nacionalnoj bazi osuđenih za narušavanja polne slobode maloletnika i odatle se ne može obrisati.

Ovaj zakon predviđa i „Registar pedofila“ u kome se nalaze podaci o osuđenim pedofilima i njime raspolaže MUP. Međutim u praksi to ne izgleda tako ?!

Srbijanews foto-video

Kako prijaviti pedofila koji je prekršio zakon i ipak se približio mestu okupljanja dece ako je njegov identitet nepoznat javnosti?

Na koji način će ga građani prepoznati?

Jedino celishodno i efikasno, sistemsko rešenje je formiranje „Javnog registra pedofila“!

Molimo sve građane da podrže inicijativu za stvaranje ovakvog registra čime će identitet osoba koje su potencijalna opasnost za svu našu decu biti svima dostupan.

70% pedofila koji odsluže kaznu ponovi svoje (ne)delo.

JAGODINSKI OGLASI

IMAMO PRAVO DA ZNAMO KO SU LJUDI KOJI SU OPASNOST ZA NAŠU DECU!

IMAMO PRAVO DA MOŽEMO DA IH PREPOZNAMO I UČIMO SVOJU DECU DA SE DRŽE PODALJE OD NJIH!

POTPIŠIMO PETICIJU!

SAOPŠTENJE UG” SIGURNA DECA JAGODINE

 

 

Related posts