ZAŠTO JE OVE GODINE NIŠVILLE POD ’’MUST VISIT’’

Print Friendly, PDF & Email

ZAŠTO JE OVE GODINE NIŠVILLE POD ’’MUST VISIT’’

Niš postaje centar Jazz sveta 

NIŠVILLE JAZZ FESTIVAL MUSEUM

Dragi moji evo brojimo sitno do zvaničnog početka jubilarnog 25-tog Nišvila. Od 2. avgusta grad na Nišavi biće praznik DŽEZA i kulture uopšte.

Da, dobro ste čuli ,svetska džez elita skupiće se u Srbiji u gradu Nišu da zajedno svira i peva u slavu džeza. Ove godine jubilarno po 25-ti put.

A koliko je samo džez faca prošlo za tih 25 godina.

THEGREATALTOCHEF

Najbolji od najboljih su svirali i pevali na čuvenoj niškoj tvrđavi. Tako će biti i ove godine. Plejada vrhunskih umetnika učiniće ovaj Nišvil posebnim.

Yossi Fine & Ben Aylon Trio genijalci koji su spojili bliskoistočnjački rok sa fantastičnim mambo džambo džezom nastupiće na glavnoj bini prvog dana.

A da li ste možda čuli za Maceo Parkera? Svi vi koji ste obožavaoci lika i dela Džejmsa Brauna, znate da je upravo Maceo Parker zaslužan za fanki džez ritam koji je Džejms imao tokom šezdesetih godina. Veliki džez i fank saksofonista nastupa takođe na glavnoj bini prvog dana.

I na kraju nam dolaze neobični Britanci po imenu Dat Brass. Spojili su po mnogima nespojivo džez i pank i napravili vrlo neobičnu fuziju koja je odmah pronašla put do publike.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Narednog dana na glavnoj bini ’’Earth and Sky Stage-u’’ nastupiće fenomenalna levoruka gitaristkinja Malina Moye koja spaja rok i soul u jedan neobičan žanr.

Da krv nije voda dokazuje nam džez trubač Cristian Scott čiji je ujak saksofonista Donald Harrison ostavio neizbrisiv trag u ’’južnjačkom’’ džezu. Takođe imamo i unuka čuvenog Boba Marlija Džo Mejsa Marlija koji uopšte ne zaostaje za svojim slavnim dedom.

E sad ako bih ja krenula da vam nabrajam sve učesnike na glavnoj bini to ne bi bilo zanimljivo. Ovako sam vam samo zagolicala maštu i pozvala vas da nam se pridružite od 08. avgusta  (kada počinje zvanični program) i uživate u nestvarnim džez notama.

Dođite da zajedno slušamo čuvenog Kris Potera bez koga savremeni džez je prosto nezamisliv. I na kraju završavamo sa Bob Geldofom i šlagom na torti Vlatko Stefanovski triom.

Klub Spark Jagodina

A pre glavnog programa 2. avgusta naš proslavljeni reditelj Nikita Milivojević dolazi sa predstavom ’’Kako vam drago’’ Vilijama Šekspira. E sad se vi pitate otkud pozorište na Nišvilu. Organizatori Nišvila su napravili jednu fenomenalnu stvar a to je prateći program koji obuhvata ne samo muziku nego pozorište, film, strip i slikarstvo. Lepotu umetnosti u svim svojim bojama. Na tome im čestitam jer u današnje vreme puno rijaliti programa ovo je za jedno veliko BRAVO!

Dosta tih programa su besplatni pa možete sebi priuštiti delić kulture, a i iskreno karte za jubilarni Nišvil po mom mišljenju su više nego simbolične.

JAGODINSKI OGLASI

Dok šetate u nedelju pre podne tvrđavom svratite da u okviru ’’museum stage-a’’ čujete koncert jednog neobičnog hora ’’PEVNICA’’ koji će ovaj put izaći iz svoje zone konfora i predstaviti nam se u džez maniru. Shvatićete zašto su osvojili toliko nagrada u zemlji i inostranstvu.

Odabir filmova je fantastičan tako da spremite gomile kokica. Sve u svemu predivan početak avgusta u ritmu džez kuture.

I da citiram našeg čuvenog džez trubača Duška Gojkovića ’’trebalo bi da se prestane sa besmislenom predrasudom da je džez muzika nešto komercijalno ili bezvredno.’’

Džez muzika je stil života.Vidimo se na 25. JUBILARNI NIŠVILLE JAZZ FESTIVAL – FESTIVAL FESTIVALA!

JBH-Jagodina Black Hornets

Članak napisala novinar Jovanka Jevtić

Related posts