DOK SE DRUGI ODMARAJU, BIBLIOTEKA VREDNO RADI 

Print Friendly, PDF & Email

DOK SE DRUGI ODMARAJU, BIBLIOTEKA VREDNO RADI 

NOVE KNJIGE IZ OTKUPA MINISTRASTVA KULTURE I MEDIJA 

I tokom ovog varljivog leta, Narodna biblioteka u Jagodini misli na svoje korisnike. Za razliku od drugih biblioteka u Srbiji, jagodinska biblioteka neće skraćivati radno vreme tokom letnjih meseci, već će sa korisnicima raditi kao i tokom cele godine. Međutim, dužina radnog vremena nije toliko bitna ako se to radno vreme ne ispuni aktivnostima u službi korisnika.

Ovoga puta izdvojićemo nabavku i obradu knjiga iz otkupa Ministarstva kulture i medija koje će i ove godine značajno obogatiti fond jagodinske gradske biblioteke. Reč je o preko dve i po hiljade knjiga (tačnije, čak  2646!) u vrednosti od oko 700.000 dinara, što je blizu 6.000 evra. Polovina knjiga iz ovogodišnjeg upisa namenjeno je Odeljenju za odrasle, dok je približno po četvrtina otišla na Dečije odeljenje i Odeljenje stručne knjige. Procedura je i ove godine bila ista kao ranije – ministarstvo je poslalo biblioteci širi spisak knjiga (na kome većinom nije prisutna komercijalna literatura), dok su naši bibliotekari po željama čitalaca izabrali naslove.

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

Od knjiga koje stižu na Odeljenje za odrasle jagodinske biblioteke preporučili bismo dela savremene svetske i domaće književnosti uglavnom nagrađenih autora izdavačke kuće Agora, uvek tražena dela izdavačke kuće Laguna, ali i ostale najaktuelnije naslove renomiranih izdavačkih kuća.

Dečije odeljenje je nabavilo dosta novih slikovnica i enciklopedija, ali i naslova namenjenih tinejdžerskoj populaciji, dok je Odeljenje stručne knjige bogatije za najaktuelnije naslove iz oblasti istorije, medicine, umetnosti, ekonomije i filozofije. Od njih bismo izdvojili luksuznu monografiju o Milošu Crnjanskom autora dr Mila Lompara, kao i zanimljivu publikaciju “Knjige koje su promenile istoriju” – koja našim čitaocima može dosta da pomogne kad sebi sledeći put postave sudbinsko pitanje “šta sad da uzmem da čitam?”.

Knjige iz otkupa ovih dana pristižu u biblioteku, u toku je obrada, i očekujemo da će na raspolaganju čitaocima biti posle 20. jula.

Podsećamo Jagodince da su u toku i radionice namenjene našim  najmlađim sugrađanima “Kad nas prošlost inspiriše” koje su kao i obično odlično posećene. Najmlađi Jagodinci su se uz pomoć čarobnih naočara koje su izradili na prvoj radionici već oprobali u ulogama pećinskih ljudi, stanovnika Lepenskog Vira i Vinče, starih Egipćana, a istražiće i život američkih Indijanaca i modu srednjeg veka.

I ovo leto u biblioteci je obeleženo nagradnim promotivnim konkursom “Knjiga na moru”.

THEGREATALTOCHEF

Slike pristižu u velikom broju, a mi još jednom pozivamo naše korisnike da na adresu  knjiganamoru@gmail.com  pošalju fotografiju sa svog godišnjeg odmora (koji uopšte ne moraju da provode na moru!) – uz samo jedan uslov. Na slici treba da se vidi knjiga pozajmljena iz biblioteke. Najuspešnije i najlepše fotografije biće objavljene na FB stranici biblioteke, a tri najbolje i nagrađene na kraju konkursa, 15. septembra 2019. godine. Sve informacije o konkursu korisnici mogu da dobiju na FB stranici “Knjiga na moru”.

Da biblioteka ne bude samo hram knjige, nego i centar novih tehnologija, pobrinule su se kolege sa matičnog odeljenja. Naime, ovih dana je u biblioteku pristigao 3D štampač koji je od ukupno 20 koliko je učestvovalo u projektu Digitalni građanin dobilo samo pet biblioteka iz Srbije. 3D štampač će već u narednom periodu biti korišćen u IT radionicama i na taj način pomoći Jagodincima da se priključe sledećoj idnustrijskoj revoluciji i izrađuju prototipove i upotrebne predmete 3D printerom poslednje generacije.

Milun Vasić Odeljenje za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja

Davidov kalupi Jagodina 0604850848

Related posts