TIJANIN ZAKON ZAPRAVO NIJE TIJANIN ZAKON

Print Friendly, PDF & Email

TIJANIN ZAKON ZAPRAVO NIJE TIJANIN ZAKON

DA LI ĆE TIJANIN ZAKON PASTI NA USTAVNOJ PROVERI 

Jako je “interesantno” kolika se halabuka digla, i koliko su jaki neprimereni napadi na nekog ko kritikuje zakon koji je na zahtev Aleksandra  Vučića donet. I to samo zato što ukazuje da se time krši Ustav države.

A efekti su ipak sledeći: Zamenjena je kazna od 30-40 godina sa kaznom doživotnog zatvora, i to za teško ubistvo svih lica koja su navedena u čl. 114.

Ukinuto pravo da može biti pušten na uslovnu slobodu neko ko je počinio teška dela silovanja deteta i drugih usled čega je nastupila smrt tog lica (čl. 178., 179., 180. i 181).


Ali, ono što je čudno, nije uvedena kazna doživotnog zatvora za nekog ko u toku silovanja ubije ta lica, naročito ako u toku silovanja usmrti dete, već je i dalje ostala kazna zatvora od “najmanje 10 godina”…

Čudno, zaista čudno, i postavlja se veoma veliko pitanje zašto onda otac Tijane Jurić toliko napada opoziciju što nije ušla u salu da glasa za takav zakon, kada se u nekom mogućem novom tragičnom slučaju neki zlotvor ne bi mogao za to silovanje deteta koje je umrlo osuditi na doživotni zatvor, već jedino ne bi mogao da zbog takvog silovanja da bude ranije otpušten.

Bilo je logično da otac Tijane Jurić upravo to želi, da takvi zlotvori nikad ne izađu iz zatvora i to do kraja života.

Taj će, ovako kako je usvojeno, odgovarati za “obično teško ubistvo”, kao kada liši života nekog političara, i nije jasno zašto se vodi kampanja da je ovo “Tijanin zakon” kada on to nije…


Ali, iako toga nema upravo otac Tijane najgorljivije sada napada opoziciju a hvali vlast, i to zato što “nisu ušli u salu”. Pa, time bi opozicija, između ostalog, prihvatila da glasa i za to da se uvede doživotni zatvor za teška dela protiv bezbednosti, i da glasa i za to da budu drastično povećani limiti da bi neko uopšte odgovarao za poreske utaje (da nije kažnjivo ako utajite porez manje od milion dinara ili ako ga utajite do 5 miliona možete odležati samo jednu godinu u zatvoru)… Time bi opozicija “pljunula u lice” svima onima koji mesecima protestvuju na ulicama, i sebe potpuno diskreditovala pred njima. I nije jasno zašto to Tijanin otac radi, iako i sam shvata da je u pitanju obična manipulacija.

Nakon usvajanja ovakvog zakona sada se težište pritiska pomera sa Parlamenta na samog Aleksandra Vučića, koji treba da ga proglasi ovakvog kakav jeste. I zato je razumljiv nastavak ogromne kampanje protiv svakog ko kritikuje zakon koji je on hteo da bude donet, poslanici ga izglasali i on ga proglasio.

Svako ko to kritikuje mora biti proglašen za “državnog neprijatelja”, i zato je ovakva krajnje neprimerena kampanja protiv sudije Majića, koji se samo pobunio da ne donosimo zakone kojima se krše međunarodne konvencije. Ovo zato jer onaj ko proglasi neki zakon sutradan je kriv ako ga Ustavni sud oglasi neustavnim…

Preneto sa FB  profila Zorana Nikodijevića 

 

Related posts