ZABRANJENA ISTORIJA SRBA

Print Friendly, PDF & Email

ZABRANJENA ISTORIJA SRBA

STARI SRPSKI KALENDAR

Kosovo je Srbija

U četvrtak, 11. aprila, sa početkom u 18.30 časova u holu jagodinske gimnazije biće održana tribina „Zabranjena istorija Srba“.

Na tribini će govoriti Ljiljana Krtinić, autorka srpskog kalendara i akademska likovna i primenjena umetnica, dok je moderator Rade Milosavljević, novinar i publicista.

Tribina u organizaciji Narodne biblioteke u Jagodini je svojevrsni nastavak razgovora koji je nedavno na istom mestu vođen sa Goranom Šarićem, hrvatskim istoričarom.

Priča, ispisana na stranicama ovog kalendara, u vremenu u kojem živimo sa mnoštvom (dez)informacija, možda se može se nazvati istorija Srba pisana alternativnim činjenicama, sa citatima iz enciklopedije “Catena Mundi”, autora Predraga Dragića Kijuka.

Srbijanews foto-video

Posetioci tribine će saznati da ocila ili “četiri s” na grbu Republike Srbije, nisu “četiri s” (samo sloga Srbina spasava) već stilizovana četiri mlada meseca, znak boginje noći Serbone iz daleke mitologije Srba. A istorija Srba, koja počinje oko 7525. godine pre Hrista na obalama oko reke Srbice u Turskoj, zapisana je pismom koje je starije  od klinastog pisma…

Milun Vasić Odeljenje za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja.

Related posts