Da li APR objavljuje napumpane podatke po političkom pritisku Vučića

Print Friendly, PDF & Email

Da li APR objavljuje napumpane podatke po političkom pritisku Vučića

APR: Dobit privrede Srbije u 2017.g. je 437,2 milijardi dinara!

Šta će prevagnuti?

Krajem aprila ove godine mnogi mediji su preneli sledeću vest:
„Dobit privrede Srbije u 2017. godini iznosila je 437,2 milijare dinara, što je više nego duplo bolji rezultat u poređenju sa 2016. godinom kada je dobit bila 187,4 milijardi dinara, objavila je Agencija za privredne registre.“

Fantastično!

Veliki Vođa je bio presrećan, njegov narod će živeti bolje nego (u Titovo vreme) ikada ranije.
Stručnjaci, oni koji nisu na platnom spisku države, mogli su samo prokomentarisati: „još jedna laž gebelsovske mašinerije“.
Povećanje dobiti srpske privrede 2017.g. u odnosu na 2016.g. po podacima APR-a iznosilio je 249.8 milijardi dinara. Kako je porez na dobit 15%, veća naplata poreza po konačnom obračunu za 2017.g. iznosiće (249.8*15%) 37.47 milijardi dinara, odnosno po zvaničnom kursu na dan 31.12.2017. (1 evro =118.3781) iznosi fantastičnih 316.53 miliona evra. Za prvih sedam meseci 2018.g., veća naplata poreza na dobit, na bazi prikazanih podataka za 2017.g. morala bi biti veća za 21.86 milijardi dinara, odnosno za 184,6 mil.evra. Sveukupno, veća naplata u prikazanom periodu za državnu kasu, morala bi iznositi 59.33 milijardi dinara, odnosno 500 miliona eva.

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

Ta sredstva mogla bi se uložiti:

A. u otvaranje 100 hiljada novih radnih mesta, 5 hiljada evra po radnom mestu bilo bi dovoljno kao podsticaj domaćim privrednicima za svakog novozaposlenog radnika ili mladima da krenu u sopstveni biznis.

B. u vraćanje penzija na nivo pre 01.10.2014.g., kao I povraćaj otetih sredstava zbog sramnog zakona, ako znamo da su penzioneri oštećeni 200 miliona evra na godišnjem nivou, može im se vratiti oteto za prethodne dve ipo godine.

C. za dotaciju porodiljama I porodicama sa više dece (65 hiljada novorođenih beba svake godine)

D. za izgradnju vrtića, sportskih sala I jos mnogo toga?


Vrlo je zanimljivo videti gde je država potrošila dodatno naplaćenih 500 miliona evra?
NIGDE!!!
Zašto?
Zato što ta sredstva ne postoje, tačnije nisu naplaćena!


Prema zvaničnim podacima objavljenim od strane Ministarstva finansija za prvih 7 meseci 2018.g. naplaćeno je ukupno SAMO 76.71 milijardi dinara, neverovatnih 1.1% manje nego što je bila naplata u istom periodu 2016.g. kada je naplaćeno 77.11 milijardi dinara.
Kako je moguće da se dva izneta podatka toliko razlikuju: očekivano veća naplata zbog značajnog uvećanja dobiti srpske privrede I ostvarena naplata?
Gde je nestalo 500 miliona evra NENAPLAĆENE razlike?

Agencija za privredne registre (APR) je najverovatnije “napumpala” dobit privrede koristeći netačne parametre, niko ih ne kontroliše, mogu objavljivati podatke po NARUDžBINI.
To su mogli uraditi isključivo zbog upotrebe podataka u političke svrhe, što navodi na zaključak da je naručioc neko iz domaćih političkih krugova (ko to ima moć da naruči lažne podatke).

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Na žalost, stručnjaci zaposleni u APR-u, naručioci I korisnici ovakvih analiza, ne znaju da povećanje jednog parametra (dobit) automatski znači I povećanje naplate drugog parametra (porez na dobit). Ne znaju da iza povećanja dobiti mora da postoji veća aktivnost privrednih subjekata i rast prihoda, uz rast prihoda mora uvek ići veća naplata PDV-a. Naplata PDV-a za prvih sedam meseci ove godine povećana je za samo 0.2% u odnosu na prethodnu godinu, a morala je biti veća, obzirom da je potrošnja, opet po zvaničnim podacima, povećana za 3%, dok je izvoz povećan za 10%. Da dodam da I veća zaposlenost mora pratiti veću privrednu aktivnost, kao I značajno veća naplata PIO doprinosa, što se nije ostvarilo – naplata poslednja dva navedena poreska prihoda je stagnirala, ostala je na nivou prethodne godine.

Na bazi prethodno urađene analize ispravan zaključak bio bi da je je srpska privreda ostvarila manju dobit u 2017.g. u odnosu na 2016.g. , što je bilo i očekivano iz više razloga: nelikvidnost privrede dostiže zabrinjavajuće razmere, uvoz raste nekontrolisano, zaduženost privrednika je sve veća, troškovi poslovanja rastu (rast cene goriva, energenata, komunalnih usluga, parafiskalnih davanja…).

Još lošiji rezultati mogu se očekivati i po završetku 2018.g u poređenju sa 2017.g. , APR ih neće primetiti, za njih će dobit biti „dvostruko, trostruko, veća od najveće ikada zabeležene, kao posledica istorijskih reformi Vođe.“

U Beogradu, 21.11.2018. Dragan Radović

Related posts