Jogurt kifle sa sirom (idealne za zamrzavanje)

Print Friendly, PDF & Email

Jogurt kifle sa sirom (idealne za zamrzavanje)

THEGREATALTOCHEF

Ne znam da li se sećate kada sam vam pričala o svojim musavim ceduljama. Elem, potreban mi je bio recept za kiflice koje lako mogu da zamrznem. Ja naravno kao i svi ostali Srbi volim da pogledam u tuđe, a svoje ni da pipnem a kamoli da pogledam.

I ne bih ja ni pronašla ovaj recept da mi se nije desio peh i sve moje musave cedulje su završile na podu. Skupljam jednu po jednu i pronađem recept za neke Milkine jogurt kifle sa sirom. Ko je Milka pojma nemam ali je recept verovatno iz doba … tu negde…recimo … mlađeneolitsko i ranoneolitsko (Vinčanska kultura) 

I ta Milka Bog je blagoslovio dade mi recept baš onakav kakav sam tražila. Prelepe, neverovatno mekane testaive (ne lisnate) kiflice sa sirom koje mogu da se zamrznu. I nisu uopšte komplikovane za spremanje. Nema čak ni cake.

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

Recept glasi ovako: 250ml mleka zagrejati da bude toplo. Ne vrelo recimo malo više od mlakog. U to mleko dodati 25gr svežeg kvasca (pola kockice), kašičicu šećera, pola kašičice soli, pola čaše jogurta, 0,5dl ulja, pola kesice praška za pecivo. Sve dobro izmešati dok se ne rastvori kvasac. Kvasac ne treba da narasta.

Od 480 gr brašna uzeti dve kašike i sjediniti sa masom gde je kvasac. Brašno bi trebalo da vam bude pola tip 500 a pola tip 400. Tako piše u receptu i tako sam i ja uradila. I onda dodate preostalo brašno prosejano. Umesite rukama. Sad, malo se lepi testo ali to je samo dok ne naraste.
Pospite prstohvatom brašna testo i uvite vanglu u plastičnu foliju. Treba da narasta pola sata da napuni vanglu.

Premesite ga blago samo jedanput. i ostavite na sobnoj temperaturi 10 minuta da odmori.

Blago pobrašnjavite radnu površinu kao i malo samo testo da se ne lepi. Ali samo malo. Testo podelite na tri ili četiri jufke (u zavisnosti koliko hoćete da budu velike ili male kifle). Filujete sirom koji je predhodno stajao u frižideru i baš je hladan.

Јогурт кифле са сиром

Jedno žumance umutite sa kašičicom tople vode i time premažite kiflice.

Peku se na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta u zavisnosti od šporeta. Ja imam vruć vazduh. Izvadite i prekrijete ih krpom.

Ohlađene stavite u kese za zamrzivač. Stavite u zamrzivač. Kada budete želeli da ih upotrebite samo ih poređajte na pek papir pa u rernu na 120 stepeni oko 30 minuta. Budu kao da ste ih sada pekli. Nemam iskustvo sa mikrotalasnom ali mi u receptu piše da može i u mikrotalasnu. I to je to. Predobar recept. Kiflice u zamrzivaču mogu da stoje do 3 meseca najviše pa su idealne da se spremi recimo veća količina pa samo po potrebi da se vade po nekoliko.

Pa prijatno!

JOVANKA JEVTIĆ-THEGREATALTOCHEF

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Related posts