Jagodina u Prvom svetskom ratu

Print Friendly, PDF & Email

Jagodina u Prvom svetskom ratu

Obeležavanje stogodišnjice proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu.

Duško Grbović

Ove godine navršava se sto godina od proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu. Zavičajni muzej u Jagodini nizom aktivnosti obeležava ovaj značajan jubilej.

Posebno mesto u tim aktivnostima obeležava pripada i izložbenoj delatnosti. Prva izložba je bila o oslobodiocu Jagodine u pomenutom ratu, generalu Dušanu Dodiću koja je trajala od 12. septembra do 15. oktobra tekuće godine. Dana 17. oktobra svečano je otvorena u prostoru Muzejske zbirke u Trsteniku.

Sledeća izložba kojom će Zavičajni muzej obeležiti značajan jubilej je „Jagodina u Prvom svetskom ratu“ koja će biti otvorena 25. oktobra u 19 časova u Galeriji Zavičajnog muzeja.

Pomenutog datuma navršiće se sto godina od oslobođenja Jagodine u Prvom svetskom ratu. Autor izložbe je Duško Grbović, istoričar, muzejski savetnik. Za realizaciju izložbe korišćena je građa muzejskih ustanova iz Beograda, Kragujevca i Jagodine, arhivskih ustanova iz Beograda i Jagodine, više privatnih lica iz Beograda i Jagodine. Predviđeno je da izložba traje do početka decembra meseca.

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

 

Related posts