PROMOCIJA KNJIGE “SRPSKO SRCE JOHANOVO”

Print Friendly, PDF & Email

PROMOCIJA KNJIGE “SRPSKO SRCE JOHANOVO”

SRPSKO SRCE JOHANOVO

U četvrtak, 13. septembra, sa početkom u 18 časova u Narodnoj biblioteci u Jagodini biće održana promocija knjige “Srpsko srce Johanovo”. O knjizi će govoriti Slobodan Rosić iz Udruženja književnika “Poeta”, kao i autor knige Veselin P. Dželetović.

Potresno svedočanstvo o stradanju Srba u “Žutoj kući” (Burelj, Albanija). Prve podatke o tome prosledio je Johan, Nemac kome je presađeno srpsko srce, još daleke 2003. godine. Snovi njegovog donora vodili su ga od Italije, preko Kosova do Albanije… Roman je napisan po istinitom događaju.

O knjizi “SRPSKO SRCE JOHANOVO”

PINK METALIK PREHRAMBENA DAVIDOV BOJA

Osnova za pisanje romana bila je poema koja je ispevana 2006. godine, po istinitom događaju, o Nemcu koji nosi srce Srbina kidnapovanog na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Mnogo ljudi koji su čuli poemu insistirali su da autor te gorke stihove pretoči u roman, što je on i uradio 2009. godine.

Tek kada je italijanska književnica Marilina Veka, koja je pisala o Francuzu, koji takođe nosi srce kidnapovanog Srbina, gostovala u Beogradu čulo se i za roman “Srpsko srce Johanovo”.

Od tada roman je doživeo 13 izdanja (poslednje izdanje štampano je u tiražu od 10.000 primeraka) i preveden je na nekoliko svetskih jezika.

Tri izdanja na ruskom jeziku, u tiražu od po 10.0000 primeraka, objavila je izdavačka kuća “Flavian pres”, a poznati pisac protojerej Aleksandar Torik prilagodio je roman ruskom čitaocu.

Veselin Dželetović je besplatno dao autorska prava izdavaču, kako bi se istina o stradanju Srba na prostorima Kosova i Metohije pronela i Ruskom federacijom. Roman je objavljen u Jermeniji i promocija je održana u Jerevanu.

Potresna priča o stradalnom Jovanu podstakla je mnoge autore da pišu o ovom romanu. Napisano je preko 30 pesama, dva romana, napisan je scenario i besplatno dostavljen autoru romana…

Otac Vojo bilbija je uz gitaru ispevao poemu, od čega je napravljen i CD.

Srpski narodni guslar, Milorad Šarović pjeva poemu uz gusle. Čak su i reperi objavili video sa poemom.

Širom sveta, na mnogim recitalima i takmičenjima, deca i mladi učestvuju upravo sa ovom poemom.

Autor je za roman dobio Specijalno priznanje Akademije “Ivo Andrić” i Orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije. Nekoliko istaknutih režisera izrazilo je želju da snimi film po ovom romanu.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Rekli su o romanu “Srpsko srce Johanovo”:

Marija Lina Veka i Veselin Dželetović pokazali su veliku ličnu hrabrost usudivši se da otvoreno progovore, u svojim romanima, o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji…Vladislav Jovanović-diplomata i bivši ministar i ambasador SR Jugoslavije u UN

Odlučnost u borbi za istinu i pravdu gospodina Veselina Dželetovića ogleda se u romanu “Srpsko srce Johanovo”. Dokumentovano svedočenje o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji osnova je ovog romana zasnovanog na istinitom događaju. Neka ova knjiga bude putokaz i opomena…Radomir Smiljanić-književnik

Za uspešnu gradnju lika u knjizi “Srpsko srce Johanovo”, koji se posle sudbonosne odluke transformiše iz bolesne osobe, koja čeka smrt, u aktivni humanistički lik koji pomažući drugima nadrasta smrt – dodeljujemo Veselinu Dželetoviću Specijalno priznanje Akademije “Ivo Andrić”…Prof. dr Dara Vučinić-književnik

Upravo zato smo gospodin Dželetović i ja pisali o tim zločinima, jer je “strašno kada neko pati, ali je još strašnije kada to niko ne čuje”.Marija Lina Veka-književnik

Milun Vasić-Odeljenje za kulturno-obrazovne programe i podsticanje čitanja

Related posts