NOVA IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU U JAGODINI

Print Friendly, PDF & Email

NOVA IZLOŽBA U ZAVIČAJNOM MUZEJU U JAGODINI

„GENERAL DUŠAN DODIĆ JUNAK VELIKOG RATA“

Fotografija generala Dušana Dodića u britanskoj uniformi iz perioda emigracije 1945-1955.

U sredu 12. septembra 2018. u 19 časova u Zavičajnom muzeju u Jagodini biće otvorena izložba „General Dušan Dodić junak Velikog rata“.

Realizacija izložbe proistekla je iz saradnje Muzejske zbirke iz Trstenika i Zavičajnog muzeja u Jagodini koja se ostvaruje kroz projekat „Vek Velikog rata 1918-2018“. Projekat se finansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Dušan Dodić je rodom iz sela Milutovca kod Trstenika koje se u vreme njegovog rođenja nalazilo u sastavu Jagodinskog okruga. Bio je komandant konjičke jedinice koja je oslobodila Jagodinu 25. oktobra 1918. godine. O danima svoga vojevanja ostavi je ratni dnevnik koji se čuva u zbirci Zavičajnog muzeja u Jagodini i koji će biti štampan kao zasebna publikacija u okviru navedenog projekta.

Otvaranju izložbe bi trebalo da prisustvuje i jedini unuk Dušana Dodića, prof. dr Veljko Milutinović, profesor Ellektrotehničkog fakulteta u penziji.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Autor izložbe je Duško Grbović, istoričar, muzejski savetnik, a saradnica na njenoj realizaciji je Jelena Vukčević, istoričar, kustos.

Do sredine oktobra meseca izložbu će moći da pogledaju svi zainteresovani.

Nakon Jagodine izložba se seli u Trstenik gde će biti predstavljena tamošnjim zaljubljenicima u istoriju svog kraja.

Duško Grbović-istoričar, muzejski savetnik.

Related posts