Samo 4 liste prošle cenzus u Beogradu !

Print Friendly, PDF & Email

Samo 4 liste prošle cenzus u Beogradu !

 

IZBORI 2018-SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA

Na osnovu 81 odsto obrađenog uzorka najviše glasova birača osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” 44,9 odsto saopštila je CRTA posmatračka misija.

Na drugom mestu je lista prevođena Draganom Đilasom 19 odsto.

Treće mesto je osvojila lista -Aleksandar Šapić – 8,8 odsto,  a četvrto mesto -koalicija SPS i Jedinstvena Srbija sa 6 odsto.

Sve ostale liste su ispod cenzusa.

Izlaznost je 50,8 odsto.

Zabeležene su nepravilnosti na ukupno 8 odsto biračkih mesta.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Na tri biračka mesta posmatračima Crte nije bilo dozvoljeno da prisustvuju prebrojavanju glasova, nakon zatvaranja biračkih mesta. Nakon pola sata na dva biračka mesta posmatračima je ipak dozvoljeno da prisustvuju ovom procesu ali ova situacija ne dozvoljava posmatračima da izveštavaju o verodostojnosti rezultata sa tih biračkih mesta jer nisu prisustvovali jednom delu prebrojavanju glasova.

Od 16 do 19 časova zabeležen je porast nepravilnosti na biračkim mestima sa 6 na 8 odsto. Izvan biračkih mesta, takođe, su zabeležene nepravilnosti, odnosno kršenja zakona u jednom procentu posmatranih biračkih mesta. U pitanju su slučajevi vođenja kampanje na manje od 50 metara od biračkog mesta. Istovremeno, na 7 odsto biračkih mesta zabeležene su pojave ispred biračkih mesta poput vođenja evidencije birača i grupnog dovođenja birača na glasanje. Ove pojave nisu zakonski regulisane ali se mogu tumačiti na različite načine – kao dobra stranačka organizacija, ali mogu i ukazivati na pritiske na birače.

Do 19 časova na glasanje za odbornike za Skupštinu grada Beograda je izašlo ukupno 48,2 odsto građana upisanih u birački spisak saopštila je CRTA posmatračka misija. Statistička greška je iznosila +/- 0,4 posto.

CRTA posmatračka misija pratila je kvalitet celokupnog izbornog procesa. Tokom izbornog dana Crtini posmatrači bili su raspoređeni na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka na 450 biračkih mesta što nam pružilo mogućnost da izveštavamo o kvailtetu izbornog procesa na izborni dan na teritoriji celog Beograda.

Related posts