Ruska salata (istorijat i recept)

Print Friendly, PDF & Email

Ruska salata (istorijat i recept)

Magični svet raspevane kuvarice-Thegreataltochef

Dragi moji raspevani prijatelji da li ste se nekad zapitali kako je nastala čuvena Ruska salata koja krasi sve naše velike i male praznike. Svi je spremamo, ali retko ko zna istorijat. A to već zalazi u opštu kulturu. Pa da krenemo redom…

Negde u okovanoj snegom Moskvi te daleke 1860. godine nastala je salata pod imenom SALATA OLIVIJE. Lusijen Olivije kuvar (francuskog porekla) i vlasnik na daleko poznatog restorana Ermitraž u Moskvi želeo je da napravi nešto sasvim novo. Njegov restoran je inače negovao francusku kuhinju koja je bila dostupna visokim slojevima ruskog društva. Razmišljao je šta bi to mogao da uvede inovativno i tako privuče mlađi red plemstva u tadašnjoj carskoj Rusiji. Na pamet mu je pala mešana salata od telećeg jezika, zelene salate, komadića jastoga, kavijara i komada kapra, kornišona, tvrdo kuvanih jaja i zrna soje. Domaći majonez od maslinovog ulja je bio tajna koju ni danas niko nije odgonetnuo. Ustvari cela salata je bila tajna pod nazivom “salata Olivije“. Tek posle 30 godina u jednom časopisu izlazi recept za koji se mislilo da je original.

Thegreataltochef

Sama salata je odmah izazvala divljenje kod posetioca restorana i postala je veliki da tako kažem “hit“. Svi su se nekako trudili da odgonetnu recepturu, plemići su slali svoje kuvare na degustaciju ali bezuspešno. Danas se znaju svi sastojci osim čuvenog majonez preliva. E sad otkud naziv “ruska salata“? Pa ruski plemići kada su bežali pod naletom oktobarske revolucije sa sobom su osim kulture i obrazovanja nosili i svoje recepte. I kako su se recepti širili tako je i naziv salata iz Rusije, pa na kraju “ruska salata“. U nekim zemljama kao što su Rusija, Ukrajina, Engleska ostao je naziv salata Olivije dok je kod nas, u Italiji, Španiji, Francuskoj i još nekim zemljama poznata kao RUSKA salata.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Današnji recept je nastao u doba Staljina. Namernice poput kavijara i jastoga su zamenjene jeftinijim. Baren krompir i šargarepa su zamenili većinu stvari a meso je bilo neka vrsta barene kobasice. Majonez je sveden na minimum jer nije bilo mnogo ulja posebno ne maslinovog. Tek kasnije je dodat grašak. Spremala se isključivo za Novu Godinu i značajnije državne praznike.

Recept koji mi koristimo je skoro svuda isti. Svi nekako imamo istu osnovu baren krompir, barena šargarepa, baren grašak, kiseli krastavčići, kuvana jaja, šunka i majonez. E sad uvek postoji ono “varijacija na zadatu temu“. Neko doda nešto neko oduzme. Postoji varijanta sa kuvanom piletinom. Servira se u činijama dubljim pa se preko namaže sloj tanak majoneza i odozgo dekoracija od kolutova kuvanih jaja i peršuna.

Uvek sam se divila domaćicama koje seku jako sitno i povrće i meso za rusku salatu. Ja prosto ne umem toliko sitno. 🙂 A u Rusiji u salatu ne stavljaju toliko majoneza kao kod nas. Kod nas je mera otprilike 400gr šunke, 400gr krompira, 500gr šargarepe, 300gr krastavčića kiselih 200gr graška, 3 kuvana jaja i 500gr majoneza. Povrće se obari i isecka, dodaju se seckani kiseli krastavčići i sitno seckana kuvana jaja ili mogu čak da se izmeljaju viljuškom. Doda se soli po ukusu i majonez. Dobro se izmeša i stavi u frižider na dva sata. I to je to. E sad naravno svako ima svoj recept i metodu. Kako god salata je prste da poližeš. Pa prijatno!!!

Preneto sa sajta:

Related posts