Seks sa decom od 13 godina biće dozvoljen u EU

Print Friendly, PDF & Email

Seks sa decom od 13 godina biće dozvoljen u EU

U Evropskoj uniji se na velika vrata legalizuje pedofilija

pedofilija

Seks sa decom je OK! Ovakve poruke stižu iz Evropske unije, gde Francuska razmatra da granicu za stupanje u seksualne odnose spusti sa 15 na 13 godina!

U Srbiji je zatvorom kažnjivo imati seks sa mlađima od 14 godina, a stručnjaci prava i medicine jednoglasni su u stavu da tako treba i da ostane.

Naime, povod za ovakvu odluku u Francuskoj je nedavna odluka suda da oslobodi optužbi 30-godišnjaka za silovanje 11-godišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, uz obrazloženje da nije pružala otpor. Posle ove presude u javnosti se povela debata i vlast sada radi na predlogu novog zakona, a ministarka pravde Nikol Belube izjavila je da se razmatra uvođenje granice od 13 godina.
S obzirom na to da se Srbija sprema za članstvo u EU, postavlja se pitanje – treba li naša zemlja da usvaja evropske zakone poput ovog?
Profesor krivičnog prava na beogradskom Pravnom fakultetu Milan Škulić smatra da bi ovakva izmena u Krivičnom zakonu bila potpuno nepotrebna.
„Granica stupanja u seksualne odnose od 14 godina ne postoji samo kod nas već i u Nemačkoj, Austriji i većini evropskih zemalja. To je adekvatna granica i ne bi je trebalo ni spuštati ni povećavati niti bi se time išta postiglo. Problemi ranog stupanja u seksualne odnose rešavaju se boljim seksualnim obrazovanjem i društvenim sistemom vrednosti, a ne krivičnim zakonodavstvom „– kaže Škulić.
I bez ovakvog zakona, stopa namernih prekida trudnoće kod maloletnica u našoj zemlji je katastrofalna, svake godine se registruje 16.000 adolescentskih trudnoća, a više od 90 odsto njih završi se abortusom. Ne smemo ni da zamislimo šta bi bilo kada bi se granica za stupanje u seksualne odnose spustila.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

„To kada će maloletnici stupati u seksualne odnose je individualna stvar i mislim da najviše zavisi od porodice, okruženja i podneblja u kojem neko odrasta i živi. To se teško može urediti ili ispratiti zakonom“ – ističe Ljiljana Klisić, klinički psiholog i seksolog.
Sa njom se slaže i psihoterapeut Nebojša Jovanović, koji smatra da je 16 godina minimum kada se može reći da je neka osoba dovoljno zrela da racionalno odlučuje o stupanju u seksualne odnose.

Preneto sa sajta:

Related posts