Dragan Radović: Zašto lažu o ceni struje u Srbiji?

Print Friendly, PDF & Email

Dragan Radović: Zašto lažu o ceni struje u Srbiji?

Najsiromašnijim gradjanima naplaćuju najskuplji KWH.

Dalekovod

Na zahtev EPS-a Agencija za energetiku odobrila je 2 odsto povećanje cene struje za domaćinstva i male kupce počev od 1. oktobra. Po običaju, Ministarstvo energetike iznosi lažne, netačne, skandalozne razloge:

„To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institutcija. I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu. Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj“!!!

Svi zvaničnici države, raznih ministarstava, EPS-a, članovi Fiskalnog saveta, uporno govore da je cena kWh u Srbiji najniža „u Evropi i regionu“, ali niko od njih, nikada, nije izgovorio koja je to cena, koliko dinara po jednom kWh plaćaju naši građani i privrednici.

Sledeća tabela daje prikaz utroška struje sa iznosima plaćenih računa, za jednog potrošača koji ima četiri merna mesta.

Iz prikazanih podataka se vidi da je potročaš račun za merno mesto i dobio u visini od 955 din., za utrošak od 33 h prosečna cena je 28,9 din./kWh, odnosno 0,24 evra (24 evro centi, kurs 1 euro = 119 din.).

Prikazani računi nedvosmisleno pokazuju da potročaši koji imaju najmanju potrošnju plaćaju najveću cenu kWh, NAJSIROMAŠNIJI PLAĆAJU NAJSKUPLjI KWh, dokaz je merno mesto broj II, ostvarena cena po jednom kilovatu dostigla je neverovatnih 153,8 din., odnosno 1,29 evra!!! Da li ste čuli da u bilo kojoj zemlji na svetu potrošači plaćaju 1,29 evra po jednom utrošenom kWh!!!

I na četvrtom mernom mestu cena kWhje veća od cene u mnogim evropskim zemljama, iznosi 30 din. Najnižu cenu po kWh potrošač je ostvario na mernom mestu III gde je imao i najveći utrošak, samo 0,08 evro centi ili 9,8 din. po kWh što dodatno potvrđuje da oni koji najviše troše, plaćaju najnižu prosečnu cenu po kWh.
Za četiri merna mesta naš potrošač je ukupno ostvario potrošnju od 8.795,6 din., za utrošak od 635 kWh. Prosečna cena po kWh iznosi 13,9 din. (12 evro centi). Potpuno je nejasno koji to potrošači plaćaju struju po ceni kWh najnižoj u svetu?

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Pre par dana crnogorski portal Bankar.me objavio je tekst „Za prosječnu platu crnogorski građani dobijaju najmanje struje“ u kome iznosi podatke o ceni kWh u više zemalja Evrope i regiona: Danska 30,8 centi, Nemačka 29,8 centi, Belgija 17,5 centi, Portugal 23,6 centi, MAKEDONIJA 8,3 centi, Albanija 8,4 centi, BiH 8,5 centi, Crna Gora 9,97 centi, Hrvatska 13,5 i Slovenija 16 centi. . Najnižu cenu ima južna srpska pokrajina, iznosi 5,9 centi, dok za Srbiju iznose podatak od 6,5 centi za kWh.

Poslednje poskupljenje cene struje u Srbiji bilo je 3,8 odsto, tačno pre godinu dana, zvaničnici Agencije za energetiku objavili su tada da će buduća cena kWh biti 6,6 dinara za kilovat sat, bez poreza. Kako je porez 20% važeća još uvek cena do 7,92 din., odnosno 6,6 evro centi.

Pre nekoliko dana, 05.09.2017. gosti u jutarnjem programu televizije PINK bili su Radmila Nikolić (u studiju, glavni urednik časopisa Ekonometar i Biznis) i ministar Antić (Ministarstvo energetike, putem skajpa), povećanje cene struje bila je tema o kojoj su razgovarali. Prosto je neverovatno da u priči o opravdanom poskupljenju cene struje, oba sagovornika iznose potpuno netačne podatke o (stravičnom kriminalu koji niko ne želi da spreči) krađjama struje. Radojka Nikolić može da iznosi netačne podatke, po njoj su krađe 13 do 15%, potpuno je nejasno kako takav ekonomski analitičar nije pogledala zvanično objavljene podatke. u EPS-ovom biltenu , za 2016.g. prostom matematičkom operacijom oduzimanja vidi se nestajanje iz mreže 10 mlrd. kWh (Đerdap I sa godišnjom proizvodnjom od 5,41 mlrd.kWh, mora da radi jednu godinu i 301 dan u narednoj za struju koja je „nestala iz mreže“ u 2016.g.), što je 26,66% ukupne godišnje proizvodnje.

Vision Bios Jagodina MobViber 0604850848

Potpuno je razumljivo da ministar Antić iznosi laži o velikom uspehu u smanjenju kradje, spuštanju sa nekadašnjih 13 do 14% na 12% – ON je jedan od najvećih krivaca za skoro trostruko veće kradje u 2016.g. u odnosu na 2012.g.. Ministar Antić i te kako zna koliko iznosi stvarni rastur, poslednji put ga je sa podacima upoznao general Delić na skupštinskom zasedanju krajem maja, svi su čuli o nestanku struje vredne 1,4 mlrd.evra, samo u 2016.g., preko 4 mlrd.evra u periodu 2012.g.-2016.g.

Po ko zna koji put ministar Antić je rekao da cena struje nije ekonomska. Istu tvrdnju godinama iznose i članovi Fiskalnog saveta, FREN-a, Agencije za energetiku, zvaničnici Vlade. Kako velikim stručnjacima objasniti da je trenutna cena struje u Srbiji i te kako ekonomska: pokriva sve troškove, ima dovoljno sredstava za investicije iz ostvarene dobiti, sve to uz astronomske krađe na tenderima, kao i već poznate kradje struje koje su premašile četvrtinu godišnje proizvodnje.

Kako je moguće da i novinar kalibra Radojke Nikolić ne zna da čita zvanično objavljene podatke u EPS-ovom biltenu? Zanimljivo da nije ona jedina! Te podatke ne znaju, ne čitaju, ne shvataju čak i ako im pojasnite i druga jaka „novinarska pera“ – niti jedan novinar Politike, Novosti, Informera, Kurira, Nove ekonomije, Novog magazina, nikada do sada nije izneo javno zvanične podatke. Zašto?

Davidov kalupi Jagodina 0604850848

Da li je na sceni cenzura ili autocenzura?
O ovoj temi ćuti i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, iako je u potpunosti upoznat sa podacima. Na njegov zahtev napisao sam još početkom godine tekst za nedeljnik, još uvek nije objavljen. Sadržaj prenosim u celosti:

„EPS I KRAĐE STRUJE“
„Elektroprivreda Srbije“ na svom sajtu objavila je „Tehnički izveštaj za 2016. godinu“. Za svaki elektroenergetski sistem najvažniji podaci su isporučena i fakturisana količina struje, razlika između ovih vrednosti uvek postoji, u praksi je imenuju kao „ tehnički i netehnički gubici“. U razvijenim sistemima zapadnih zemalja gubici struje kreću se do 3%, u slabije razvijenim sistemima prihvatljivi su do 5%. Gubici preko ovih vrednosti popularno se nazivaju krađe struje
EPS je u svom izveštaju za 2016.g. prikazao sledeće podatke:
Prodaja električne energije – isporučena količina 37,369 GWh
Snabdevanje električnom energijom – fakturisana količina 27,407 GWh
Prostom matematičkom operacijom dobijemo da razlika između isporučene i fakturisane količine struje iznosi 9,962 GWh, u procentima izraženo 26,66% – više od četvrtine godišnje proizvodnje je nestalo iz mreže!!! Neverovatnih 21,66% veći gubici od dozvoljenih!
Prethodno iznet podatak nije nikakvo iznenađenje. Ništa bolje stanje nije bilo ni ranijih godina. U 2012.g. razlika u isporučenoj i fakturisanoj količini struje bila je 4,6 GWh (14,15%), u 2013.g. slična prethodnoj 4,5 GWh (14,84%). U 2014.g. zabeležen je značajan skok izgubljene struje, povećano je za trećinu u odnosu na prethodnu godinu, nestalo je 6 GWh (18,47%). Rekord svih rekorda, do tada, bio je ostvareni gubitak u 2015.g., neverovatnih 9,3 GWhili 25,3% !!!
Ukupno u periodu 2012. – 2016.g. iz mreže je nestalo 34,3 GWh. Finansijski gledano, da smo ovu količinu struje prodali nekoj državi u Evropskoj uniji, po prosečnoj ceni kWh, budžet bi bio bogatiji za 6,27 milijardi evra. Pojedinačno, po cenama kWh u sledećim zemljama naplata bi bila sledeća: Slovenija 5,62 mlrd.evra, Hrvatska 4,78 mlrd.evra, Austrija 7 mlrd.evra. Finansijski gubitak je ogroman i po umanjenju za 5% dozvoljenih tehničkih gubitaka, ukupno iznosi 4,7 milijarde evra, samo u poslednje dve godine 2,82 milijarde evra!
Prethodna analiza dokazuje da su netačne tvrdnje Fiskalnog saveta, MMF-a, mnogih eksperata, da EPS beleži loše rezultate zbog „loših poslovnih odluka i viška radnika“. Procena je da ima deset hiljada radnika viška, njihovim otpuštanjem na godišnjem niovu ušteda bi se ostvarila u visini od 120 miliona evra (10 hiljada radnika * 1000 evra prosečna neto zarata sa plaćenim doprinosima * 12 meseci), samo 8,22% u odnosu na ukradenu struju u 2016.g.
ZAKLjUČAK : EPS se urušava isključivo zbog ogromne krađe struje i potpune nezainterosovanosti Vlade Republike Srbije i rukovodstva JP da se taj kriminal spreči. A rešenje postoji, pronalazak „Sistem za eliminaciju netehničkih gubitaka“, izum naših naučnika, testiran u EPS-u više puta, otkriva nestanak svakog kWh. Na žalost, navedeno rešenje niko ne želi, u 2017.g. „tehničke i netehničke“ gubitke slobodno moženo planirati na nivo od 30%.
u Beogradu, 05.03.2017. Dragan Radović

Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti otkriti zašto svi prećutkuju stravičan kriminal u našem najvećem javnom preduzeću, žili kucavici privrede Srbije!!!

Preneto sa sajta:

Related posts