PREOBRAŽENjE PRIRODE

Print Friendly, PDF & Email

PREOBRAŽENjE PRIRODE

Rodnoverni treba da obrate pažnju na ovo…

Vrelo Grze

U narodu postoji verovanje da se na Preobraženje preobražavaju voda i gora. Naime, pod uticajem određenih algi, reke i jezera zaista menjaju boju. Menja se i pH vrednost padavina, pa kiše od blago-alkalnih prelaze u neutralne ili čak blago-kisele. Negde je to manje, negde više primetno, tamo gde je promena očiglednija reke mogu postati čak i crvenkaste. Ljudi su nekada bili bliži prirodi nego mi danas, pa su primećivali ono što danas retko ko primećuje, tako da im je Preobraženje prirode bilo odličan orijentir za razne poslove.

Preobraženje i menjanje prirode je proces koji traje više dana, nije vezano isključivo za jedan dan i zavisi od klimatskih uslova vezanih za određeno podneblje.

Usklađivanjem sa atronomski najtačnijim kalendarom na svetu – Milankovićevim dobijamo 6.8. kao početak ovog perioda dok je završetak povezan sa početkom Međudnevica.

Vip Rofes Jagodina -zakažite konsultaciju na 0604850848 VisionBios Jagodina

Kraj perioda Preobraženja je uvod u berbu grožđa u mesecu koji sledi – grozdoberu (septembru). Veruje se da pre Preobraženja prirode ne treba jesti grožđe, tek u ovom periodu može da se proba, jer se i grožđe preobražava, odnosno, sazreva. Jedenje grožđa na Preobraženje bilo je obrednog karaktera, kao zahvalnost bogovima što su omogućili bogat rod i plodnu godinu.

Bliži se kraj leta, sunce slabije sija, vode su hladnije, pa kraj Preobraženja važi i za poslednji dan kupanja u rekama i jezerima. U narodu se veruje da će sledeće godine biće slaba letina ako je na prvi dan Preobraženja vedro. Na Preobraženje beru se prvi lešnici (u zavisnosti od podneblja – negde pre, negde kasnije) pa se čuvaju tokom cele godine kao lek protiv bolova u ušima. Kada zaboli uvo treba pojesti nekoliko lešnika ubranih u ovom periodu i bolovi prestaju.

Na prvi dan Preobraženja ne valja preko dana spavati – ko spava taj dan cele godine će biti pospan.

Zanimljivo je da je poslednjih godina nauka dokazala prirodni fenomen preobraženja prirode. U nedelji oko Preobraženja kiša suštinski menja svoj hemijski sastav. Analize su pokazale da se u kapima kiše od meseca cvetnja (maja) pa do Preobraženja nalaze teški hemijski elementi koji dolaze sa tzv. Sunčevim vetrom. Posle Preobraženja koncentracija tih elemenata se naglo smanjuje i kiša od blago kisele postaje neutralna, pa i alkalna, što ima velikog uticaja na prirodu.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Ako bi pojavu poznatu kao Sunčev vetar pogledali iz ugla rodnoverja, onako kako su verovatno nekada razmišljali naši preci, mogli bi da zaključimo da Stribog (gospodar svih vetrova) uz pomoć Horsa (boga sunca) donosi na Zemlju Sunčev vetar koji utiče na celokupan živi svet. I Horsov i Stribogov dan upravo su u mesecu gumniku u kom je i Preobraženje prirode.

Sve ovo pokazuje da su naši preci odlično poznavali prirodne fenomene koje nauka tek danas otkriva i da su, duhovno iznad nas, živeli u savršenom skladu sa prirodom i svim prirodnim dešavanjima.

Autor teksta URS “Staroslavci”

Related posts