Vučiću podrška ne opada ni pod pritiskom afera SNS

Print Friendly, PDF & Email

Vučiću podrška ne opada ni pod pritiskom afera SNS

 

Rejting predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića je na konstantnom nivou i na njegovu promenu nisu bitnije uticali nedavni štrajkovi, poziv na unutrašnji dijalog oko Kosova, kao ni izbor Ane Brnabić za premijerku Srbije.

Piše: Antonije Kosanović-Beograd 03. avgust 2017. 18:00

Slaba alternativa aktuelnoj vlasti, u vidu postojeće opozicije, otvara put višegodišnjoj dominaciji na domaćoj političkoj sceni, saglasni su sagovornici Danasa.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, u izjavi za Danas, objašnjava da je od decembra 2012. godine i hapšenja Miroslava Miškovića, rejting Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dostigao sadašnji nivo i da procenat podrške stranci i njenom lideru, do današnjeg dana, nije pao ispod 48 odsto.

  • Procenat podrške Aleksandru Vučiću je konstantno na nivou stranke ili čak za nekoliko procenata iznad tog nivoa i jedini je političar kod koga je broj pozitivnih ocena išao iznad 40 odsto. Na trendove i rejtinge, koji su uspostavljeni nakon hapšenja Miškovića, na tom antikoruptivnom talasu, Vučić je vezao odlične rezultate na nekoliko izbora i ta podrška je za sada konstantna. On se od tada nalazi u nekoj vrsti permanentne kampanje i uspeva da zadrži rejtinge koji su takvi, da se teško možemo setiti bilo kog perioda iz prošlosti u kojem je neko uspevao da pet godina bude na oko 50 odsto – kaže Klačar.
Vision Bios Jagodina MobViber 0604850848

Kako kaže, “tome dosta doprinosi i činjenica da već godinama imamo pasivan i neartikulisan politički život, kao i iscepkanu opoziciju sa relativno slabim rejtinzima koja godinama ne uspeva da napravi širu platformu kojom bi mogli da se suprotstave vladajućoj koaliciji”.

  • Pored održavanja visokog rejtinga, Vučiću uspeva da održi stabilnu vrlo šaroliku koaliciju, gde ima SPS kao vrlo lojalnog partnera, ali i vrlo lojalne partnere među predstavnicima bošnjačke i mađarske nacionalne manjine – smatra Klačar.

Pad podrške može se očekivati u slučaju niza loših odluka vlasti u kombinaciji sa jasnom idejom i strategijom opozicije kako da se suprotstavi koaliciji oko naprednjaka. Takođe, izbor Ane Brnabić na premijersku poziciju, kao ni štrajkovi u kompaniji Fijat, neće bitnije uticati na rejting Aleksandra Vučića.

  • Aleksandar Vučić svojim imenom vuče rejting stranke, a podrška se nije smanjivala ni u slučaju nekih afera poput onih oko gradonačelnika Siniše Malog i slučaja Savamale, zato što je i on sam među biračima vezan za percepciju Vučića. U tom smislu, teško je očekivati da će izbor Ane Brnabić bitnije uticati na rejting Aleksandra Vučića imajući u vidu i to da je ona na toj poziciji vrlo kratak vremenski period u kojem se suočila sa problemom štrajkova, a u kojem na bilo koji način nije doprinela eventualnom padu rejtinga samog Vučića – ocenjuje Klačar i dodaje da štrajkovi kao socioekonomsko pojave mogu da budu okidač za neke promene, ali samo ukoliko opozicija iskoristi tu situaciju da se dodatno profiliše među sindikatima i svojim potencijalnim biračima.
Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje
  • Ako opozicija nema spreman odgovor na štrajkove i probleme sindikata, ako nastavi da bude pasivna kao do sada, onda ona ostavlja prostor vlasti da vodi čitavu komunikaciju sa radnicima, a Vlada će u javnosti vremenom situaciju predstaviti na način koji njoj odgovara – zaključuje Klačar izjavu za Danas.

Sociolog i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković, podseća da jasna građanska demokratska opcija nikada u Srbiji nije dostigla ovako visok nivo podrške i da onda kada je i bila na vlasti, uspevala je da opstane samo uz velike kompromise koji su pravljeni sa nacionalno orijentisanim demokratama i konzervativnijim političkim opcijama.

  • Ovako visok rejting može se objasniti demagoškim i populističkim porukama koje se upućuju građanima. Vlast šapuće građanima ono što ovi vole da čuju. Ona spaja nespojivo i to uspešno uspeva da proda. Naš narod je većinski autoritarno orijentisan i voli jake lidere. Ta direktna i primitivna retorika očigledno deluje na našoj političkoj sceni. Podršku vladajućoj koaliciji i samom Aleksandru Vučiću neće dovesti u pitanje čak ni ovo što nekima zvuči kao izdaja Kosova – ocenjuje Stojiljković i dodaje da se “objašnjenje fenomena opstanka neuspešne vlasti nalazi u nepostojanju realne alternative, a Aleksandar Vučić je stvorio sliku da je bezalternativan”.

  • Meni je ovaj fenomen uporediv sa institucijom braka. Očajan ti je brak, ali nemaš para da se razvedeš i odseliš, niti si siguran da si za tu vrstu rizika jer misliš da će sa nekim drugim biti sve isto. Onda ćutiš i sediš tamo gde si. To ludilo i mržnja udvoje može da traje jako dugo – zaključuje za Danas profesor Zoran Stojiljković.

Preneto sa sajta:

Related posts