Humani Stršljeni iz Jagodine

Print Friendly, PDF & Email

Humani Stršljeni iz Jagodine

Jagodina Black Hornets u akciji dobrovoljnog davanja krvi 

Jagodina Black Hornets -prijem novih članova

Svakog leta iz više gradova, odnosno zdravstvenih ustanova u Srbiji, stižu alarmantna upozorenja o minimalnim zalihama krvi i pozivi dobrovoljnim davaocima da daju „dragocenu tečnost“.

Ovog leta akciji dobrovoljnog davanja krvi pridružili su se mesni parohi Jagodinske Crkvene Opštine i klub američkog fudbala iz Jagodine –Jagodina Black Hornets

  • Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina. Davanjem krvi jednom do dva puta godišnje mnogo može da se pomogne povređenim i obolelim osobama. Po Zakonu, muškarci mogu da daju krv svaka tri meseca, odnosno posle 12 nedelja, a žene na 4 meseca, odnosno 16 nedelja. Zdravo je dati krv, recimo, jednom do dva puta godišnje jer se time podstiče kostna srž da stvara nove krvne elemente, znači nove eritrocite, leukocite, trombocite… tako da se krv obnavlja. Nema dobrih i loših krvnih grupa, sve su dobre, samo su neke ređe od ostalih. Na našem podneblju najčešća je „A+“, oko 40 odsto od ukupne populacije, sledi „O“ ili „nulta“ koju ima 38 odsto stanovništva, krvna grupa B je zastupljena sa 15 odsto i AB sa 7 odsto. To se odnosi na RH pozitivne, kojih je više i kod davalaca i kod pacijenata nego RH negativnih.

DR Aleksandar Ilić dir. odelenja za transfuziju u jagodinskoj bolnici  podseća da je zakonska obaveza da se prilikom davanja krvi rade analize na hepatitis B i C, HIV i sifilis. Ukoliko neki od tih rezultata bude pozitivan, transfuzija poziva tog davaoca da se javi, ponovo uzima uzorak krvi radi provere da li je do reakcije došlo zbog prehlade ili nekog drugog uzroka ili je ipak u pitanju bolest. U tom slučaju osoba se upućuje u dalju proceduru kod infektologa.Na taj način čovek sam proverava stanje svog zdravljašto je izuzetno dobro u današnje vreme .

VIP ROFES JAGODINA

Pozivamo sve navijače našeg kluba kao i punoletne igrače  da se odazovu ovoj humanoj akciji-izjavio je za naš portal direktor kluba Vasić Stevan .Takođe pozivamo sve osnovce i srednjoškolce koji žele da se bave ovim plemenitim sportom da dođu u naš klub i priključe se našem timu jer sledeće godine Stršljeni iz Jagodine će igrati u prvoj Sport Klub Ligi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi će biti 15. jula u staroj jagodinskoj crkvi u vremenu od 8-12 sati .

Related posts