NPSS TRAŽI STROŽIJE KAZNE ZA NAPADAČE NA POLICAJCE

Print Friendly, PDF & Email

NPSS TRAŽI STROŽIJE KAZNE ZA NAPADAČE NA POLICAJCE

Nezavisni-policijski-sindikat-Srbije

Poslednjih dana nižu se direktni napadi na saobraćajne policajce prilikom obavljanja dužnosti. Najnoviji u nizu dogodio se pre dva dana u Nišu, kada je dvadesetčetvorogodišnji mladić automobilom udario policajca koji je pokušao da ga zaustavi.

Incident se dogodio kada su saobraćajni policajci prilikom redovne saobraćajne kontrole pokušali da zaustave automobil bugarskih registarskih oznaka. Vozač se na znak saobraćajca nije zaustavio, već ga je automobilom pri punoj brzini udario u ruku. Nakon toga je na dve raskrsnice prošao kroz crveno svetlo, direktno ugrozivši živote ostalih učesnika u saobraćaju, da bi se zaustavio tek kada je izgubio kontrolu nad vozilom I sleteo sa puta. Kod ovog lica u automobilu je pronađen nož, a Prekršajni sud u Nišu juče mu je izrekao 30 dana zatvora, zabranu upravljanja motornim vozilom I kaznene saobraćajne poene.

Jagodina news-postani dopisnik

Protiv ovog mladića biće podneta I krivična prijava zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti. Zakonom o javnom redu I miru za ovakvo delo predviđena je sankcija od 6 meseci do 2 godine. Ono što je važna činjenice je da je mladić već osuđivan zbog ometanja policije u vršenju službene dužnosti. Da li će tužilaštvo prilikom odluke o presudi po ovom krivičnom delu to uzeti u obzir neizvesno je. Ako se osvrnemo na dosadašnju praksu, kada su bili u pitanju I daleko teži napadi na policijske službenike, tužioci u većini slučajeva nagrade vinovnike uslovnom slobodom.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Da li ćemo nakon odluke tužilaštva imati ponovo jednog bahatog, potencijalnog ubicu, za volanom videćemo.

“Podsetićemo da su se u protekle dve nedelje dogodila dve slične saobraćajne nezgode gde su se učesnici u saobraćaju oglušili o naredbe policije I lakše ili teže povredili policajce. Već smo upozoravali učesnike u saobraćaju da se obrati veća pažnja I poštuju saobraćajni propisi, ali ovo nosi jedno novo pitanje. Hoćemo li nakon odluke tužilaštva po ovom predmetu dobiti jednog novog Savu Ibrića, rekordera po broju krivičnih prijava, zbog koga je jedan uzoran policajac izgubio život ?”

Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

Press NPSS

Related posts