32. FESTIVAL “SRPSKO PERO” U GRADSKOJ BIBLIOTECI 21-23. JUNA

Print Friendly, PDF & Email

32. FESTIVAL “SRPSKO PERO” U GRADSKOJ BIBLIOTECI 21-23. JUNA

Ovogodišnji laureat nagrade „Srpsko pero“ je Andrija Stanulović!

Andrija Stanulović

Na, 32. po redu, konkurs za najbolje književno ostvarenje mladih pisaca do 35 godina na srpskom jeziku bez obzira na žanr stiglo je preko sto pesama, priča, eseja i međužanrovskih ostvarenja iz svih krajeva Srbije, ali i Republike Srpske, čime je institucija Konkursa jednog od najpoznatijih i najpopularnijih književnih festivala još jedanput potvrđena.

Žiri je , posle detaljnog iščitavanja i više konsultacija, doneo jednoglasnu odluku da nagradu ,,Srpsko pero 2017“ ponese pesma ,,Arkanum“ Andrije Stanulovića iz Pirota koju je on na konkurs poslao pod šifrom ,,Kedar 89“.

Radi se o naglašeno sofisticiranom doživljaju sveta koji odražava duboku doživljenost, lirizam i kontemplativni pristup, kao i primetnu erudiciju. Moderan izraz ornamentisan je pomalo zagonetnim opservacijama ali ipak otkriva jednu humanističku viziju sveta, neobično i efektno interpretiranu, a razrešenje šifre takve vizije krije se u nesvakidašnjim stihovima kao i u naslovu i odslikava želju za pobedom Dobra nad Zlim, Svetlošću nad Tamom, Života nad Nigdinom, i to tajnim sredstvom, odnosno lekom koji je usmeren na Sunce u sebi i oko sebe. Valja dodati da je Stanulović već četiri puta bio finalista glasovitog jagodinskog književnog festivala i jedanput čak veoma blizu znamenite nagrade koja mu je ove godine, apsolutno zasluženo, pripala.

Žiri je među deset najuspešnijih književnih ostvarenja uvrstio još jednu njegovu pesmu, kao i radove (pesme, priče, esej i basna) Natalije Trnavac iz Beograda, Gorana Veselinovića iz Banjaluke, Marka Radojičića iz Niša, Davida Milenkovića iz Jagodine, Jovane Babanić iz Paraćina, Danice Savić iz Topole, Željka Stojkovića iz Ribara i Predraga Almažana iz Pančeva, a i za odabrane radove pomenutih autora može se konstatovati da poseduju zavidan stepen književne ostvarenosti.

Iako je reč o raznorodnim žanrovima svi ti radovi eklatantno kazuju da je mlada srpska literatura i dalje u vrhu svetskih ( i univerzalnih) književnih trendova pa da za budućnost srpske literature ( barem kada se radi o kreativnom i najvažnijem delu) ne treba brinuti.

U Jagodini,

Ivan Lalović

Bajo Džaković

Milan Jakovljević

[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”24” bg_color=”#dd8500” txt_color=”#1e73be”]Program festivala se po navedenom rasporedu održava u sali Narodne biblioteke u Jagodini:
21. juni (sredа) u 18:00
SVEČANO OTVARANJE 32. FESTIVALA
Promocijа novih knjigа Rаde Stefаnović („Cveće i trnje“), Dušаnа Aničićа („Kаko ubiti nаrod“), Rаdivojа Ristićа („Pesme o vinu i ljubаvi“) i Nenаdа Neškа Stefаnovićа („Pаstuv rokenrolа“).
Pored аutorа govore Milun Vаsić i Bаjo Džаković.
Gost večeri Nenаd Stefаnović, kаntаutor.
22. juni (četvrtаk)  u 18:00
VIDOVDANSKO VEČE
Učestvuju pisci iz Pomorаvljа i Srbije.
Domаćin večeri književnik Mile Lаzаrević.
23. juni (petаk) u 18:00
VEČE LAUREATA
Uručenje književnih nаgrаdа „Pomorаvski Orfej“, „Pergаment“, „Srpsko pero“ i „Zlаtni Orfej“
Pored lаureаtа dr Milete Mаrkovićа, Miletа Lаzаrevićа, Nebojše Tаtomirа, Andrije Stаnulovićа, Miodrаgа Petrovićа i Veroljubа Vukаšinovićа učestvuju i književnici i novinаri Miljurko Vukаdinović, Ivаn Lаlović, Slobodаn Žikić, Miroslаv Dimitrijević, Bаjo Džаković i Milаn Jаkovljević.
Domаćin i voditelj večeri Dejаn Simić[/mks_pullquote]

 

Related posts