KO JE ODGOVORAN AKO USAMLJEN SLUČAJ POSTANE ZLA PRAKSA ?

Print Friendly, PDF & Email

KO JE ODGOVORAN AKO USAMLJEN SLUČAJ POSTANE ZLA PRAKSA ?

Ko štiti policiju od sudske mafije ?

Kad čovek izgubi veru u sve :prijatelje ,poslodavce .

Nezavisnom policijskom sindikatu Srbije (NPSS) obratio se za pomoć pripadnik niškog odreda Žandarmerije. Zbog događaja u kom je, kao policijski službenik, učestvovao 1996. godine kada je prilikom patrole protiv jednog lica upotrebio vatreno oružje, našao se u bezizlaznoj finansijsko-socijalnoj situaciji.

Igor Đokić je prilikom jedne intervencije, kao policijski službenik PS Rakovica jednom licu naneo teške telesne povrede. Postupkom koji je tada sproveo MUP njemu je bila opravdana upotreba vatrenog oružja.

Dve godine kasnije Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu na teret mu je stavilo teško delo protiv opšte sigurnosti. Nakon nekoliko različitih sudskih odluka njemu je 2013. godine presudom potvrđena optužba, a ubrzo je usledila i privatna tužba oštećenog lica kojom se potražuje milionska novčana odšteta. Sve ovo Đokiću je donelo ne samo finansijske, već i brojne probleme druge prirode.

NPSS je nakon njegovog obraćanja i uvida u ceo tok slučaja uputio apel MUP-u i nadležnom Ministru kako bi se ovom pripadniku Ministarstva što hitnije uputila ne samo pravna, već i psihosocijalna pomoć. Imajući u vidu slučaj iz 2006. godine kada je zbog odsustva reakcije, policijski službenik PU Stari Grad iz slične situacije izašao oduzimanjem sopstvenog života, ovo zahteva urgentnost.

Klub Spark

Kao predstavnici organa reda, policijski službenici imaju mogućnost upotrebe sile koja je zakonom regulisana. Nereagovanjem povodom ovog slučaja njima bi se nedvosmisleno stavilo do znanja da ova zakonska regulativa nije primenjiva u praksi i da su nakon eventualne primene sile prepušteni isključivo sami sebi. To nosi dalekosežne posledice, jer bi u bilo kakvoj kritičnoj situaciji policijski službenik koji okleva sa upotrebom sile ugrozio ne samo svoj život, već i živote građana koje štiti.

JAGODINSKI OGLASI

U ovoj situaciji je neophodna podrška poslodavca, naročito ako se osvrnemo na slične slučajeve iz naše prakse. Ovakve i slične situacije u visoko razvijenim zemljama obavezno za sobom nose odgovoran odnos ne samo poslodavca već celokupnog društvenog okruženja, a psihološka zaštita se podrazumeva. Kako smo i ranije isticali, sistem psihološke zaštite u MUP-u ima određene manjkavosti u pogledu efikasnosti. Zato je važno da se na ovom slučaju pokaže visok stepen i pravne odgovornosti ne bi li se i drugim pripadnicima MUP-a poslala poruka da u ovakvim situacijama neće stajati sami.“ Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS

Related posts