KAMERE U ŠKOLAMA, A SVE VEĆI BROJ MALOLETNIH DILERA

Print Friendly, PDF & Email

KAMERE U ŠKOLAMA, A SVE VEĆI BROJ MALOLETNIH DILERA

Dileri biraju za prodaju droge maloletna lica 

Porast broja maloletnih dilera narkotika.

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) je krajem prošle godine u više navrata skretao pažnju javnosti o neophodnosti postojanja i povećanja broja školskih policajaca. Od nadležnih su tada stigle potvrde da ovaj projekat neće biti ukinut, ali da će u škole biti uveden video nadzor.

Nedavno je beogradska policija privela dvojicu maloletnih dilera sa 50 paketića heroina i to u trenutku prodaje. Kako upozoravaju iz Sektora za prevenciju narkomanije PU Beograda u poslednje vreme dileri najčešće regrutuju maloletnike, a zabrinjavajuća činjenica je da je među njima sve više osnovaca. Ovo se dešava iz dva razloga – jer su najpogodniji za prodaju narkotika deci upravo njihovi vršnjaci, a kako su stalno u školskom okruženju oni su i najmanje sumnjivi.

JAGODINSKI OGLASI

Ovakva situacija postaje alarmantna i njom mora da se pozabavi celo društvo. Krajem prošle godine školski policajac je napadnut kada je pokušao da spreči dilere da u dvorištu škole prodaju narkotike,a pre dve godine maloletni diler je policajcu slomio ruku kada je uhvaćen u preprodaji droge u okviru škole. Na sve ovo odgovor je smanjenje već malog broja školskih policajaca i uvođenje video nadzora. Da li je to diskretan put da se radna snaga zameni tehnikom ne znamo, ali jedno je sigurno video nadzor neće moći da zaštiti decu od iskusnih dilera koji ih lako pridobijaju.

Autoperionica Wash Box Jagodina

”Efekti video nadzora su očigledni, nesumnjivo je primetan porast maloletnih dilera narkoticima. Jasno je da kamera ni u kom slučaju ne može da zameni figuru policajca kao predstavnika zakona i autoriteta. Nakon našeg prošlogodišnjeg reagovanja oglasili su se i brojni direktori škola koji su se u potpunosti složili sa nama da im je školski policajac više nego potreban, pa čak i onaj koji pokriva dve škole istovremeno. Još jednom apelujemo na sve institucije da se ovim problemom ozbiljno i hitno pozabave.” Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS

Related posts