PRAVOSUĐE NA JEDNOJ STRANI, POLICIJA NA DRUGOJ

Print Friendly, PDF & Email

PRAVOSUĐE NA JEDNOJ STRANI, POLICIJA NA DRUGOJ

Dvostruki aršini pravosuđa 

stop policija

Sudeći po svakodnevnim vestima, do kraja godine imaćemo ozbiljan četvorocifreni broj zabeleženih napada na policijske službenike. Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) najoštrije osuđuje današnji napad na saobraćajnog policajca koji se dogodio u Beogradu, uz podsećanje da su ovakve situacije postale prečeste da bi nadležni mogli olako da okreću glavu.

Jagodina news-postani dopisnik

Naime, danas je prilikom obavljanja službene dužnosti napadnut saobraćajni policajac Vladica Đurić. On je, postupajući po službenoj dužnosti, naložio vozaču nepropisno parkiranog teretnog vozila u Deskaševoj ulici da vozilo ukloni. U tom trenutku, iz jednog od stambenih objekata je izašao mladić koji je policajcu uputio niz uvreda. Na zahtev policijskog službenika da pokaže neki lični dokument, isti je nastavio sa uvredama i pretnjama, ali i fizički nasrnuo na saobraćajnog policajca. Policajac je lice uspeo da savlada i pozvao dežurnu patrolu, koja je dvadeset dvogodišnjeg mladića privela.

Davidov kalupi Jagodina – logo kocka

Ovakva situacija u Srbiji nije nikakav novitet. Procene pravosuđa daleko od surove realnosti, dovele su do jedne pogubne situcije, gde svako misli da može nekažnjeno da napada i vređa policijskog službenika. Očigledno je da postoji velika razdaljina između teorije pravosudnih organa i prakse sa kojom se susreću policijski službenici. Pored neizostavnog pooštravanja kaznene politike, toliko spominjani koncept policije u lokalnoj zajednici mora da uključi jedan vid edukacije stanovništva o pravima i obavezama prema službenim licima i obratno.

Zajedno smo jači Džambo JBH

“Pravosuđe svojim blagim odnosom i kaznama ohrabrilo je sve, pa danas svako ko želi može da vređa i fizički napadne policijskog službenika. U suprotnom, kada policajac postupi po službenoj dužnosti i lice privede ili spreči bilo kakav fizički napad to se tretira kao incident neviđenih razmera. Neminovno je zapitati se – koja je onda svrha policijskog službenika, ukoliko je samo njegovo postojanje i pojava, kao predstavnika državne institucije direktni „poziv“ na napad bez posledica ?!“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS

Related posts