Sektor unutrašnje kontrole u Mup-u mora da vrati ugled policijskom službeniku

Print Friendly, PDF & Email

Sektor unutrašnje kontrole u Mup-u mora da vrati ugled policijskom službeniku

Dva inspektora iz Valjeva  sarađivala sa kriminalcima 

U zatvoru

Nebrojeno puta je Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) u svojim dopisima Ministarstvu i obraćanjima javnosti tražio dekriminalizaciju policije. Mnogo puta je ista i najavljivana, ali se dešavalo da se na tome ostane ili da se samo delimično sprovede.

Juče je Viši sud u Valjevu osudio dvojicu bivših policijskih inspektora na ukupno 15 godina zatvora zbog primanja mita i preprodaje heroina. Dejan Subotić i Milan Ćulafić su 2013. godine prvi put privedeni i to zbog sumnje da su od dilera redovno primali mito u zamenu za informacije o policijskim akcijama na suzbijanju trgovine narkoticima. Nakon toga su pušteni da se brane sa slobode. Nedugo zatim oni su uhapšeni u pokušaju preprodaje kilogram heroina istom dileru od kog su, prema navodima optužnice, primali mito. Heroin koji su pokušali da preprodaju ranije je zaplenjen u Kragujevcu.

Paradokslana je situacija da se oni, koji treba da se bore protiv kriminala upuste u isti. Subotić je do hapšenja bio šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Odeljenju kriminalističke policije u Valjevu, a kasnije postao advokat, Ćulafić, vođa grupe za suzbijanje narkomanije u Odseku. Upravo ovakve situacije utiču na celokupan utisak javnog mnjenja i slabljenje poverenja građana u policiju. Pozitivni primeri angažovanja i zalaganja policijskih službenika ostaju zanemareni, a ovakvi slučajevi imaju veliki odjek u javnosti.

Jagodina news-postani dopisnik

NPSS ostaje pri svom stavu da podržava dekriminalizaciju policije i njenu reformu, ali samo ako se ona dosledno sprovodi, od najviših do najnižih nivoa. Zataškavanjem slučajeva nezakonitog ponašanja unutar MUP-a ostavlja se prostor da se zloupotrebe dešavaju sve češće, a da policijski službenik koji naporno i pošteno radi svoj posao sve više pada u očima građana. Zatražićemo i da se nedavne informacije o povezanosti saobraćajca iz Bačke Palanke sa dilerima narkoticima ispitaju. Sektor unutrašnje kontrole (SUK) mora svoj posao obavljati kranje objektivno i nezavisno, to je preduslov da se dekriminalizuje MUP.“ rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Press NPSS

Related posts