SRBIJA I EU: ZABRANA DISKRIMINACIJE KROZ JEDINSTVO I JEDNAKOST

Print Friendly, PDF & Email

SRBIJA I EU: ZABRANA DISKRIMINACIJE KROZ JEDINSTVO I JEDNAKOST

Srbija u evropskim integracijama mora da primeni brojne standarde sadržane u EU dokumentima .

Miloš Janković, vršilac dužnosti Zaštitnika građana

Na putu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, Srbija mora da usvoji i efektivno primeni brojne standarde sadržane u EU dokumentima koji se odnose na zabranu diskriminacije i poštovanja jednakosti i jednakih prava. Zahvaljujući procesu evropske integracije, Srbija je već usvojila brojne evropske standarde, donela Zakon o zabrani diskriminacije, usvojila Strategiju i Akcioni plan zabrane diskriminacije, kao i druge sektorske zakone i predvidela adekvatne kontrolne mehanizme čiji je cilj prevencija i sprečavanje diskrimacije. Migrantska kriza, na primer, pokazala je da je Srbija, odnosno njeni zvanični organi, u vezi sa ovom ranjivom društvenom grupom, postupala čak i značajno iznad standarda postupanja u odnosu na brojne zemlje Evropske unije. Ipak, pojedine posebno ranjive društvene grupe, u praksi, još uvek su izložene diskriminatorskim postupcima. Svakako da je značajan napredak na ovom polju postignut, ali na njemu i dalje treba raditi.
O tome koje su trenutne teškoće i kako smanjiti slučajeve diskriminacije u Srbiji i približiti se evropskim standardima u ovoj oblasti, na debati u Opštini Jagodina u četvrtak, će govoriti:
• Miloš Janković, vršilac dužnosti Zaštitnika građana
• Dušan Ignjatović, advokat, Beograd
• prof. dr Dejan Milenković, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu

Jagodina news-postani dopisnik

Debatu organizuju Evropski pokret u Srbiji i Univerzitet u Beogradu – Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – Kraljevo, u okviru projekta „Evropa za mene“.

Debata se održava u velikoj  sali Pomoravskog upravnog okruga-Kneginje Milice 80/a, Jagodina četvrtak, 18. maja 2017, od 13 do 15 časova
Informacije i prijave na: Mirjana Prodanović, 062/279-110

Related posts