Likovna kolonija u Končarevu ima svoju humanu stranu .

Print Friendly, PDF & Email

Likovna kolonija u Končarevu ima svoju humanu stranu .

Ceo prihod sa likovne kolonije u Končarevu za obolelu decu.

Dragan Marković Palma sa porodicom

U porti Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, čiji je ktitor Dragan Marković Palma sa porodicom, danas je otvorena Prva likovna kolonija na kojoj je učešće uzelo više od 20 slikara iz cele Srbije. Na svečanom otvaranju učestvovao je hor Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine, KUD „Mladost“ iz Končareva, kao i učenici Isidora Miladinović i Milan Nikolić iz OŠ „Ljubiša Urošević“.

Davidov kalupi Jagodina -metalik prehrambene boje

Prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović, koji je tom prilikom istakao da će sav prihod od prodaje slika ići za obolelu decu.

„Smatram da hramovi treba da budu mesta okupljanja naših umetnika, pisaca, pesnika, vajara, slikara za kojima će ostajati dela koja će nama buditi dobrotu i učniti nas boljim. Želimo da u Srbiji bude više zadužbinara koji podižu hramove kao što je to uradio Dragan Marković“, rekao je gradonačelnik Jagodine i dodao da će ova likovna kolonija postati tradicionalna.

Prvu likovnu koloniju je otvorio akademik Svetomir Arsić Basara, srpski vajar i pripovedač.

Jagodina news-postani dopisnik

„Ovaj Sveti hram je podigao naš veliki privrednik, entuzijasta i pre svega patriota Dragan Marković Palma. To je primer da se u jednim složenim uslovima, koji vladaju u svetu, napravi jedan iskorak u svim oblastima društvenih aktivnosti. Za to treba imati posebnog smisla i dara, a to bogu hvala naš gospodin Marković ima i on zadivljuje celu Srbiju i više, kao uzor i primer. Ova kolonija likovnog stvaralaštva ima višestruki značaj, kao i sam hram. To je u stvari duhovna tvorevina, jer hram nije samo zgrada, nego je pre svega duhovno mesto koje traje više vekova. I to je poruka, odnosno koliko će da traje to što smo stvorili. Siguran sam da će ova likovna kolonija postati institucija. To bi bilo veliko obogaćenje ove sredine, a i cele Srbije i važno je da se stvore dela koja će ostati kao duhovna hrana za sva kasnija pokoljenja, jer mi samo duhom možemo da trajemo kroz vekove, kao što su naši preci, naši Nemanjići, sagradili te predivne hramove, kojima se divi ceo svet. Neka se današnji dan pamti kao istorijski za celu Srbiju i celi srpski narod“, rekao je akademik Svetomir Arsić Basara.

Otvaranju Prve likovne kolonije u porti Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kraj Jagodine, prisustvovao je njegov ktitor, Dragan Marković Palma sa porodicom, kao i veliki broj građana iz Končareva i Jagodine.

Ova likovna kolonija, čija je tema „Žitije Svetog Jovana krstitelja“, a čiji je organizator Crkveno- upravni odbor Hrama, završava se u nedelju 14. maja.

Preneto sa sajta:

Related posts