Dan biblioteke u Jagodini

Print Friendly, PDF & Email

Dan biblioteke u Jagodini-108 godina rada !

27. aprila 1909. godine je formirana prva biblioteka u Jagodini.

 

novinar: Jelena Lukić
snimatelj: Saša Jović
montaža: Vesna Dobrosavljević Đukanović
proizvodnja: Kopernikus RTV Jagodina 

Nakon što je dr Mila Stefanović, radeći istraživanje za monografiju jagodinske Biblioteke 2011. godine, pronašla dokument o osnivanju prve javne biblioteke u Jagodini, 27. aprila 1909. godine, od tada je za zvaničan rođendan, to jest za Dan biblioteke uzet upravo taj datum, 27. april.

This slideshow requires JavaScript.

Svake godine, na taj dan Narodna blioteka u Jagodini podseti sugrađane na važnost čitanja i obrazovanja, upozna ih sa pojedinim segmentima svoga rada i nagradi najvernije čitaoce.

Jagodina news pošaljite vest

S obzirom da smo ovu, 2017. godinu posvetili dečjim programima i časopisu za decu i mlade Slova na struju, odlučili smo da akciju promovisanja našeg rada i decom i časopisa počnemo upravo za Dan biblioteke nizom radionica kojma smo bismo upoznali naše sugrađane sa kvalitetom i vrednostima ovog časopisa. Naime, ove godine ćemo proslavljati izlazak dvadesetog, jubilarnog broja časopisa Slova na struju. Ovaj jubilej je nama veoma važan i to je upravo razlog, zašto ćemo celu godinu posvetiti njegovom promovisanju.

Zlatna prehrambena boja Davidov kalupi Jagodina

Koleginice Snežana Vulić i Jasna Milošević svakodnevno, sa učiteljima, profesorima, studentima i decom razgovaraju o ovoj temi, a u planu nam je da tokom ove godine časopis” Slova na struju”predstavimo široj čitalačkoj publici u Srbiji, kao i kolegama, bibliotekarima.
Naime, časopis Slova na struju je rezulat dugogodišnje saradnje Biblioteke u Jagodini sa poznatim jagodinskim pesnikom i ilustratorom Peđom Trajkovićem i može se pronaći samo na sajtu biblioteke u Jagodini. Redakcija, predvođena urednikom Peđom Trajkovićem se trudi da svaki broj bude dobar, bolji i još bolji, ali pre svega pošten i dosledan svojoj misiji i cilju da koristeći sredstva, formu i prednosti „digitalne revolucije“ revitalizuje vrednosti, principe i tekovine srpskog i svetskog književnog stvaralaštva za decu i mlade . Kroz ove nove internet strane trudimo se da u domove dece i tinejdžera unesemo najlepše pesme i priče vrhunskih savremenih pisaca, podsetimo ih na ono što je važno u svetu književnosti, malo ih zabavimo, ponešto i naučimo.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Samo da napomenemo da već nekoliko godina dobijamo sponzorstvo od Nataše Lasan, Jagodinke koja živi u Torontu, za kupovinu nagrada koje se sastoje u vrednim knjigama, a koje poklanjamo našim najvernijim čitaocima za Dan biblioteke. Tada se podsetimo na njenog oca, Desimira Vukićevića, osnivača i direktora nadaleko poznatog Salona knjige “Vuk Karadžić” u Jagodini, podsetimo se da su Jagodinci uvek voleli da čitaju knjige i da su cenili prave vrednosti.

Ovogodišnji dobitnici knjiga, kao najverniji čitaoci u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini su:

[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”24” bg_color=”#0066bf” txt_color=”#ffffff”]DECA:

1. NINA JOVIČIĆ, učenica 6. razreda OŠ „ Rada Miljković“
2. ANĐELA SOKOLOVIĆ, učenica 5. razreda OŠ „ Radislav Nikčević“- Majur
3. STRAHINjA GETIĆ, dete
4. MARKO MATIĆ, učenik 2. razreda OŠ „ Goran Ostojić“

ODRASLI:

1. MIROSLAVA TERZIĆ, penzioner
2. PREDRAG STEFANOVIĆ, pesnik
3. MIODRAG RADULOVIĆ, penzioner
DECA SARADNICI:

1. ALEKSIJA MIHAILOVIĆ, učenica 3. razreda OŠ „ 17. oktobar“
2. VUK PETROVIĆ, učenik 5. razreda OŠ „ 17. oktobar“[/mks_pullquote]

Kao i svake godine, i ove imamo priliku da se zasladimo tortom, koju u znak prijateljstva i saradnje sa našom bibliotekom i projejktom Poljoprivredne biblioteke, dobijamo od Ljiljane Vulić iz Starog Laništa, koja se bavi asurdžijskim zanatom i koja uspešno prodaje svoje proizvode zahvaljujući sajtu koji se zove onlajn pijaca, a koji je namenjen korisnicima seoskih biblioteka u jagodinskoj opštini.

FACEBOOK ALBUM SA SLIKAMA

Related posts