Poziv na panel diskusiju “Žene, mir, bezbednost: a šta ti misliš”

Print Friendly, PDF & Email

Poziv na panel diskusiju “Žene, mir, bezbednost: a šta ti misliš”

Fond socijalne i demokratske inicijative – FOSDI poziva Vas na panel diskusiju na temu “Žene, mir, bezbednost: A šta ti misliš?” koja će se održati u sredu, 12. aprila 2017. godine od 11-14 časova, u Domu omladine Beograda.

Žene, mir, bezbednost: A šta ti misliš?

Ovaj događaj je deo programa na kome FOSDI radi niz godina, a koji se bavi unapređenjem položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti, primenom NAP-a za sprovođenje Rezolucije SB UN 1325, sa naročitim akcentom na ulogu i stavove mladih.

POP VOLLEY JAGODINSKI ODBOJKAŠKI KLUB

Jedan od važnih zaključaka radne grupe za izradu NAP-a 2016-2020 (maj 2016.) jeste da je, kako bi se sistemski unapredio položaj žena, neophodno raditi sa mladima, upoznati ih u neposrednom radu sa obavezujućim dokumentima, sistemskim rešenjima, institucionalnim reformama, društvenim normama i vrednostima. Veliki broj mladih ispitanika, po poslednjim istraživanjima, izražava stavove koji pripadaju konzervativnim, kvazitradicionalnim i nadasve mizoginim društvima, ne skrivajući čak i sklonost ka nasilju kada je reč o odnosu prema ženi. Taj negativni trend je svakako u suprotnosti sa principom rodne ravnopravnosti, a naročito sa formalno usvojenim dokumentima u nacionalnoj legislativi i ulogom tela i mehanizama koja se bave ovom oblašću. Drugi važan segment jeste njihov odnos prema ličnoj kao i bezbednosti zajednice i njihovo razumevanje i prihvatanje preduslova potrebnih da se naše društvo nazove bezbednim.

Foto Zoom-Studio Jagodina

Stoga, u ovoj, četvrtoj fazi programa Žene, mir, bezbednost, razgovaramo sa ekspertima ali i sa mladima, studentima Vojne i Policijske akademije, studentima političkih, pravnih – društvenih nauka, a u cilju, ne samo prevazilaženja stereotipnog i konzervativnog odnosa prema ženama u uniformi, već i estradizacije i tabloidizacije njihove uloge i pozicije u društvu. Uvod u debatu biće projekcija dokumentarnog filma pod nazivom: ,,A šta ti misliš?”

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Uvodna izlaganja će imati ambasador Marriët Schuurman, the NATO Secretary General’s Special
Representative for Women, Peace and Security (tbc), dr Katarina Štrbac, pukovnik VS, mg Goran Topalović, potpukovnik VS, Dragana Petrović, članica radne grupe za NAP, Branko Birač, aktivista Centra e8. Moderatorka je Jelka Jovanović, urednica Novog magazina.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Panel u Beogradu je zamišljen kao završni događaj a prethodile su debate u Novom Sadu, Užicu i u Raškoj.

Program panela i neophodne tehničke detalje o događaju ćemo dostaviti po prijemu vaše prijave.

Najljubaznije Vas molimo da nam svoje učešće potvrdite slanjem mejla na office@fosdi.org.rs ili na adresu koleginice Lole Milojević lola.milojevic@fosdi.org.rs.

Preneto sa sajta:

Related posts