Šta se u Rusiji priča o Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima?

Print Friendly, PDF & Email

Šta se u Rusiji priča o Vučićevoj pobedi na predsedničkim izborima?

Na predsedničkim izborima u Srbiji, kao što se i očekivalo, pobedio je aktuelni premijer Aleksandar Vučić. Šta o njegovoj pobedi govore ruski mediji?

Foto Zoom-Studio Jagodina

Pobedu na izborima Vučiću je već čestitao predsednik Rusije Vladimir Putin. „Tako ubedljiva pobeda na izborima pokazuje široku podršku koja se pruža vašim naporima, usmerenim na rešavanje aktuelnih ekonomskih i socijalnih zadataka koji stoje pred Srbijom, kao i na održavanje konstruktivnog, izbalansiranog spoljnopolitičkog kursa“, kaže se u čestitki koju je Putin telegramom uputio Vučiću. Ruski lider je istakao da je Aleksandar Vučić u Rusiji poznat kao „principijalni pristalica jačanja prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije“.

POP VOLLEY JAGODINSKI ODBOJKAŠKI KLUB

„Vučićeva pobeda je bila neminovna“

Ruski list „Gazeta.Ru“ reagovao je na rezultate izbora objavljivanjem članka pod nazivom „Srbija izabrala NATO i EU bez Kosova“. Jelena Guskova, rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, izjavila je u komentaru za ovaj list da će posle Vučićeve pobede Srbija voditi daleko prozapadniju politiku i postepeno će se udaljavati od Moskve. „Njegovi koraci u pravcu Evrope i NATO-a su sasvim očigledni. On je uvek izjavljivao da Evropska unija nema alternativu. On pribegava proruskoj retorici, podržava kupovinu ruskog naoružanja za srpsku armiju i izvođenje zajedničkih vojnih vežbi, kao i trgovinu sa Rusijom, ali sve to čini isključivo pod pritiskom javnog mnjenja u Srbiji, jer u toj zemlji antiruski političar nema šanse da uspe“, rekla je Guskova. Po njenom mišljenju, Vučićeva pobeda na izborima bila je neminovna, s obzirom da opozicione proruske snage nisu mogle da se dogovore i istaknu zajedničkog kandidata.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Jelena Guskova je nedavno gostovala u emisiji „Mesto susreta“ na ruskom TV kanalu NTV i tom prilikom je izjavila da Srbija ne donosi samostalne odluke ni u spoljnoj, ni u unutrašnjoj politici. „Sadašnje rukovodstvo čini sve kako bi ugodilo Evropskoj uniji“, rekla je ona. Pri tome je Guskova istakla da je Vučić i u Moskvu išao radi podrške na izborima. Po njenom mišljenju, on napušta funkciju premijera koja ima mnoštvo ovlašćenja, i postaje predsednik koji ima manju vlast, jer sa te pozicije može da sprovede u delo priznavanje nezavisnosti Kosova. „Uslovi za to su već stvoreni potpisivanjem sporazuma sa Prištinom. A sada se sprema još i Ugovor o dobrosusedskim odnosima, što je defakto priznanje Kosova“, dodala je Guskova.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Nizak odziv birača jemči pobedu

Neimenovani sagovornik lista „Gazeta.Ru“ blizak vladajućim krugovima u Srbiji izjavio je da prilično nizak odziv birača ne govori u prilog tako visokoj Vučićevoj popularnosti na koju upućuju rezultati izbora. On je takođe istakao da nisu isključene akcije protesta, ali da one neće imati nikakvog uticaja.

„Svi shvataju da Vučićeva pobeda faktički znači put u Evropsku uniju i NATO, i to bez Kosova. Mnogi su protiv takve varijante razvoja događaja. Nije isključeno da će posle izbora biti masovnih akcija protesta, ali će one biti stihijske i loše organizovane, što znači da će vlast moći lako da ih suzbije“, istakao je sagovornik lista „Gazeta.Ru“.

Hoće li Srbija postati „most“ između Evrope i Evroazije?

S njim se slaže i Dragana Trifković, direktorka beogradskog Centra za geostrateške studije. „U društvu zaista postoji nezadovoljstvo, ali je ono još uvek dosta apolitično. Izneverena su nadanja onih koji su u oktobru 2000. godine podržali „buldožersku revoluciju“. Tada je postalo očigledno da promene na vlasti neće automatski dovesti do poboljšanja životnog standarda. Sada je nezadovoljstvo takvo da može pokrenuti narodne mase, ali u Srbiji nema ličnosti koja bi mogla ujediniti protivnike režima, nema takvih kakav je bio Vojislav Koštunica u oktobru 2000. godine“, rekla je Trifkovićeva.

Politika usmerena na članstvo u Evropskoj uniji

Ruski eksperti se slažu da će Srbija posle Vučićeve pobede nastaviti zbližavanje sa Zapadom. U emisiji „Mesto susreta“, koja je na programu bila kasno uveče 31. marta, glavni urednik lista „Nacionalьnaя oborona“ Igor Korotčenko je istakao da je osnovni cilj politike Zapada prema Srbiji uvlačenje te zemlje u NATO. „Zasada se Srbima nudi Evropska unija da bi se slomio njihov otpor, jer im se servira da će u EU tobože svi živeti u izobilju i blagostanju“, rekao je Korotčenko.

Glavni urednik internet časopisa PolitRussia.ru Ruslan Ostaško je u pomenutoj emisiji rekao da i pored Vučićeve politike Srbija u skorije vreme neće ući u Evropsku uniju, jer Evropa nema finansijskih sredstava i političke volje da preuzme brigu o Srbiji.

Gevorg Mirzajan, docent odeljenja za politikologiju Finansijskog univerziteta pri Vladi RF smatra da će Vučić dovesti Srbiju do ulaska u EU jer je „većina Srba za ulazak“. Po Mirzajanovom mišljenju, to je pre svega vezano za želju stanovništva da živi bolje, a takođe i za „stišavanje strasti“.
„Naime, srpski nacionalizam je ranjen ratom u Jugoslaviji i dotučen ratom na Kosovu. Sada su Srbi spremni da odu pod vlast Evropske unije. Zašto je to potrebno Evropskoj uniji? Čim EU pridruži Srbiju u zamenu za priznanje Kosova (a Srbi će priznati Kosovo čim shvate da zaista postoje šanse za ulazak u EU), u tom trenutku će konačno biti podvučena crta ispod svih balkanskih ratova“, rekao je Mirzajan.

 

Što se tiče daljih odnosa sa Rusijom, po mišljenju ovog eksperta, Srbija će pokušavati da igra ulogu posrednika između Evropske unije i Rusije: „Vučić je potpuno proevropski nastrojen. Ali zasada Srbija još nije ušla u EU, pa želi da zarađuje i na Rusiji. Srbi žele da budu posrednici između nas i EU, kao neka minijaturna verzija Belorusije“.

Ruska reč.

Related posts