Novi ruski filmovi na onlajn festivalu „Dublь dv@“

Print Friendly, PDF & Email

Novi ruski filmovi na onlajn festivalu „Dublь dv@“

Od 3. do 14. aprila besplatno se prikazuju najbolji ruski filmovi u proteklih nekoliko godina sa engleskim titlovima.

Foto Zoom-Studio Jagodina

Na osmom onlajn festivalu „Dublь dv@“ (Take Two), koji organizuje list „Rossiйskaя gazeta“, biće prikazani savremeni ruski filmovi snimljeni u proteklih nekoliko godina koji su ostali izvan vidokruga šireg auditorijuma. Filmove će ceo svet moći besplatno da pogleda od 3. do 14. aprila. Svaki film će biti postavljen na internetu 48 časova. „Ruska reč“ je izabrala najzanimljivije onlajn premijere koje će biti prikazane sa engleskim titlovima.

„Kutija“

Ilustracija: Kinopoisk.ru

Sportska drama Edvarda Bordukova dobila je desetine međunarodnih nagrada. Govori o tome kako fudbal na male goliće u borbi protiv nacionalnih predrasuda potvrđuje istinitost poznate fraze iz ruske kinematografije „O, sporte, ti si mir!“ („O, sport, tы – mir!“). Film je sniman u jednom stambenom naselju Moskve i odlično prenosi duh tih sivih i jednoličnih četvrti gde teren na male goliće, ili „kutija“, kako je zovu mladi u ovom kraju, postaje jedini centar u kome mladi mogu ispoljiti svoj karakter i osloboditi se viška energije. Međutim, promene zahvataju i ovaj kutak, jer se u naselju pojavljuju momci sa Kavkaza i takođe pretenduju na pravo da igraju fudbal. Situacija se usijava i igra postaje pravo bojno polje…

„Anđeli revolucije“

Ilustracija: Kinopoisk.ru

Ovo je živopisna poučna priča Alekseja Fedorčenka. Film je u Rimu dobio nagradu „Marko Aurelije budućnosti“ kao ostvarenje koje krči nove puteve u kinematografiji. Priča je zasnovana na stvarnom slučaju propagiranja „novog života“ među autohtonim narodima Sibira. Domorodci su se posavetovali sa svojim duhovima i za svaki slučaj pobili došljake.

„Krpeni savez“

lustracija: Kinopoisk.ru

Debitantsko ostvarenje dramaturga Mihaila Mesteckog, „ekscentrijada“ iz života sovjetske hipi zajednice koja se pobunila protiv svega što je okružuje – od poziva u vojsku do uobičajenog načina života. Reditelj ne skriva autobiografski karakter filma, inspirisan sećanjima na grehe iz brutalne mladosti, kada su se mladi udruživali u „tajne saveze“ oko svake, pa i najneverovatnije parole – bilo je bitno samo da se ona razlikuje od zvaničnih. Film je premijerno prikazan na Berlinskom međunarodnom festivalu gde je okupio pune sale šokiranih gledalaca.

„Odlazak kod majke“

Ilustracija: god-kino2016.ru

Egzistencijalna „putnička“ drama Mihaila Kosireva-Nesterova sa francuskom zvezdom Adel Egzarhopulos („Adelin život“) i filmskim debitantom, glumcem moskovskog pozorišta „Savremenik“ Artjomom Aleksejevom. Mladi Moskovljanin odlazi u Provansu kod majke koja je odavno ostavila porodicu i tamo zatiče svoju sestru po majci, zbog čega ovo putovanje za njega postaje težak put spoznaje samoga sebe. Film je dobio mnoštvo međunarodnih nagrada, a u martu je osvojio gran-pri filmskog festivala u Torinu.

„Orlean“

Ilustracija: Kinopoisk.ru

Fantazmagorija Andreja Proškina koja je već dobila naziv „drugi Volandov dolazak“. Reč je o varijanti satane iz popularnog romana Mihaila Bulgakova „Majstor i Margarita“. U ruskoj zabiti koja se zove ni manje ni više nego Orlean, pojavljuje se čudan čovek i predstavlja se kao egzekutor. U gradu počinju da se dešavaju neverovatne stvari koje nemaju racionalno objašnjenje. Otkrivaju se dotada brižljivo skrivane rane i karakteri čitavog društva. Upečatljiv i sarkastičan film, gotovo farsa, na temu koja je aktuelna koliko i večna.

„Moj ubica“

lustracija: Kinopoisk.ru

Tipičan primer filma snimljenog u Jakutiji. U pitanju je kinematografija koja je gotovo nepoznata u svetu ali koja se intenzivno razvija. Teritorijalno gledano, Jakutija je otprilike četvrtina Rusije, ali se nalazi na permafrostu (večno smrznutom tlu) i od gusto naseljenih područja je odvajaju ogromna rastojanja. Sada zahvaljujući filmu možemo saznati kako tamo ljudi žive. Stanovništvo Jakutije voli filmove koji se tamo snimaju, i za razliku od drugih ruskih filmova jakutskim filmovima je obezbeđen komercijalni uspeh. Ostvarenje Kostasa Marsana „Moj ubica“ je detektivski film u kome majstorski igraju jakutski glumci. Upravo je dobio nagradu na međunarodnom festivalu u Hanti-Mansijsku.

„Kolevka“

Ilustracija: Kinopoisk.ru

Ovaj kratkometražni film debitanta Artura Suhonjina nedavno je dobio takozvani naučni „Oskar“ na RAW Science Film Festival u Los Anđelesu. Treba imati u vidu da su pre ovog filma tu nagradu dobili blokbasteri kao što je „Marsovac“ Ridlija Skota i „Međuzvezdani“ Kristofera Nolana. Film govori o nepredviđenom događaju koji prekida uobičajenu svakodnevicu u orbiti Zemlje. Snimljen je sa minimalnim ulaganjima, ali je teško poverovati da nije snimljen u kosmosu nego u studiju. To je dokaz da je talenat mnogo bitniji od novca.

POP VOLLEY JAGODINSKI ODBOJKAŠKI KLUB

Trajanje onlajn festivala: 3-14. april

Sajt festivala: https://d2.rg.ru/

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

02. april 2017. Valerij Kičin

Ruska reč

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Related posts