SOKO iz Jagodine se jedini setio pilota heroja Živote Đurića

Print Friendly, PDF & Email

SOKO iz Jagodine se jedini  setio pilota heroja Živote Đurića

Srpska omladinska kulturna organizacije “SOKO” položila je venac u selu Davidovac kraj Paraćina na spomenik heroju pilotu Životi Đuriću, stradalom na današnji dan pre 18 godina izvršavajući borbeni zadatak na Kosmetu.

Srpska omladinska kulturna organizacije “SOKO” položila je venac u selu Davidovac kraj Paraćina na spomenik heroju pilotu Životi Đuriću

Potpukovnik Života Đurić bio je komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile, a poginuo je 25. marta 1999. godine posle napada na kamp terorističke OVK. U trenutku pogibije upravljao je jurišnim avionom tipa J-22 “Orao”, evidencijskog broja 25104.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Major Života Đurić (1963-1999), poleteo je na zadatak 25. marta. Dok je preletao područje Glogovca (Kosmet) primetio je komandno mesto i skladište terorističke OVK na koje je odmah dejstvovao sa dve avio-bombe. Nastavio je let prema unapred određenom cilju ali u jednom trenutku, kada je zbog konfiguracije terena morao da okrene avion na bok, pogođen je vatrom sa zemlje posle čega je, po raspoloživim saznanjima, pod relativno malim uglom udario u zemlju. Zvanično se ne zna tačan uzrok pada aviona ali se pretpostavlja da su teroristi OVK pogodili pilota ili vitalni deo aviona.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Za vreme trajanja NATO bombardovanja lovačko-bombarderska avijacija imala je 31 let u trajanju od 18,25 časova, od toga su 25 bili borbeni letovi od kojih su 19 bili sa vatrenim dejstvima. Udarnu snagu LBA činili su avioni J-22 i NJ-22 (dvosed) „Orao“ koji su se nalazili u sastavu 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog puka koji su činili 241. lbae i 252. lbae koji su za vreme agresije bili bazirani na aerodromima Lađevci i Ponikve.

Jagodina news pošaljite vest

Related posts