Koviljka Smiljković i promocija njenog romana “Povratak otete ljubavi”

Print Friendly, PDF & Email

Koviljka Smiljković i promocija njenog romana “Povratak otete ljubavi”

U sredu, 29.03.2017. godine, sa početkom u 18 časova u Foajeu Kulturnog centra biće održana promocija novog romana Koviljke Smiljković “Povratak otete ljubavi”.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Tom prilikom biće obeleženo i 15 godina stvaralaštva autorke. Na promociji će govoriti prof. dr Violeta Jovanović, prof. dr Predrag Jašovgić i Milun Vasić, recenzent knjige.
Dobro došli!

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

NA RASKRSNICAMA ŽIVOTA PUTOKAZ JE DUŠA
Milun Vasić  -recenzent knjige.

Sudbinu uvek i svakome suđaje tako pletu da se često na svom životnom putu čovek nađe izgubljen. Poneki čovek sam zaluta, misleći da put zna – pa ne pita nikoga da li je taj put kojim je krenuo trnovit, stenovit, da li negde vodi ili je jednostavno slepa ulica, ćorsokak iz koga izlaza nema. Pa se čovek zaputi, stigne nigde i pita se gde ono beše pogrešno skrenuo i šta je bogu zgrešio pa ga bog posla u ovu pustopoljinu. Drugoga, pak, koji ljudima veruje, ti isti ljudi na pogrešan put navedu, bilo iz zlobe, zavisti ili jednostavno iz šale, dosade ili duga vremena. Taj čovek na kraj toga puta stigne ljut, ogorčen, proklinjući onoga koji ga je na pogrešan put naveo. Ponekad je taj put lepši od onog koji je planirao da pređe, ali on, prezauzet svojom mržnjom lepotu puta oko sebe ne vidi i život mu u mržnji prođe.
[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”24” bg_color=”#ca00d8” txt_color=”#000000”]Koviljka Smiljković, autorka veoma čitanih romana i pripovedaka: Trilogija „Saga o Srpkinji“ („Latica ruže“, „Gnezdo“, „Žudnja“), „Rastanci i sećanja“, Ljute godine“, „Tajnu je odnela reka“, „Trenutak slabosti“, „Žrtve jedne zablude“, „Pun mesec“, „Tragovi“, „Legenda o ranjenom ždralu“, „Poro-dične tajne“, „Otrovni cvetovi mržnje“, i „Jesenja sonata“, „Život obeležen ubistvom“, „Prijateljstvo se ne bira, ono biva“, „Prijateljice“, „Njen američki san“, „Smrt je za nju značila spasenje“ i „Svetlost u tami“), vlasnica više od 15 godina spisateljskog rada i više od 20 knjiga omiljena je među čitaocima jer piše upravo o tome – ne uvek prepoznatoj lepoti života.[/mks_pullquote]
Iako su njene teme raznovrsne, ona ipak, poput svih velikih pisaca, celog života piše jednu knjigu. Pronalazeći antičke i šekspirovske teme svuda oko nas i razumejući čoveka koga upravo slabosti čine čovekom ona istražuje teme dobra i zla koristeći kao kompas upravo svoje čovekoljublje i humanizam.
Dobro i zlo nisu apsolutne i nepromenljive kategorije. Zlo se u svim njenim knjigama javlja kao rezultat slabosti književnih junaka, generiše zaplet i utiče na ljudske egzistencije na najraznovrsnije načine. Međutim, to zlo nikada ne pobeđuje, već uvek biva pobeđeno ljubavlju, razumevanjem i praštanjem – jedinim oruđem čoveka na putu njegovog spasenja.

Sedef bela prehrambena boja za torte

Tako je i u najnovijoj knjizi Koviljke Smiljković „Povratak otete ljubavi“. U njoj je glavni lik mladalačka laž u kojoj se mešaju dobronamernost i neiskustvo drugarice sa ljubavlju i naivnošću zaljubljenog srednjoškolca. Ta mladalačka laž, zalivena i negovana sujetom i predrasudama narasta do tamne senke koja od sunca zaklanja najmanje dve egzistencije čoveka i žene u ozbiljnim godinama.
Centralni motiv, koji pokreće radnju, pa i rasplet, nije slučajno dvadeset peta godišnjica mature. I zaista, ko se od nas nije zapitao šta je svrha tog okupljanja? Inicirana željom da se vratimo u prošlost potreba da se okupljamo sa školskim drugovima često se završi kao bolni susret sa sadašnjošću, i neumoljivošću bespovratnog prolaska vremena. Međutim, ponekad je taj susret i prilika da popravimo stvari iz prošlosti – svojevrsno polukružno skretanje na gore navedenom putu ljudske sudbine. I to je upravo prilika koju su iskoristili Gojko i Marina, povrativši sklad u svoje živote, iz koloseka iskočile davnih mladalačkih dana.

Jagodina news pošaljite vest

Ovoga puta, spisateljica se odlučila na klasični tok naracije, bez mnogo retrospekcije i unutrašnjih monologa junaka. Priča teče lako, a opet, često se kroz narativni tok provuče refleksija izazvana aktuelnim dešavanjima. Izuzetni kvalitet štivu daju upečatljive slike prelomnih trenutaka romana, a ovde ćemo izdvojiti trenutak prekida ljubavi glavnih junaka, sliku galerije Gojkovih potreta koja se otvara pred šokiranim Aninim očima, ali i razigranu sliku čudesne tranformacije tokom dvadeset pete godišnjice kada smeh, druženje i muzika skidaju sa lica sredovečnih i umornih žena teret godina, pretvarajući ih ponovo u zaigrane srednjoškolke. Ovom transformacijom okruženja spisateljica mudro omogućava i glavnim junacima da se prenesu u prošlost i daju novi polet svojoj skoro zaboravljenoj ljubavi.
Na prvi pogled postavljena je jednostavna fabula – ljubav prestaje i ponovo se rađa. ipak, u maniru pravog književnog majstora Koviljka Smiljković uspeva da unutar jednostavne fabule još jednom progovori o složenosti ljudske duše. U kojoj ima mesta za podlosti i destrukciju, ali i uvek, u svrhu sopstvenog isceljenja i za oproštaj, dobrotu i ljubav. I to je ono što će nas na kraju spasiti.

Related posts