Dveri: Vlast u RIK-u donela protivustavno uputstvo za sprovođenje izbora na KiM

Print Friendly, PDF & Email

Dveri: Vlast u RIK-u donela protivustavno uputstvo za sprovođenje izbora na KiM

Sastav biračkih odbora na KIM je sveden na tri člana bez članova proširenog sastava .

Ko sme taj i može -Dveri

Republička izborna komisija je na sednici okončanoj dana 23.03.2017.godine, glasovima predstavnika vladajuće koalicije okupljene oko SNS i SPS, kao i predstavnika kandidata Lige socijaldemokrata Vojvodine – Nenada Čanka i predstavnik kandidata Narodnog slobodarskog pokreta – Miroslava Parovića, usvojila predlog Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike raspisanim za 02.april 2017. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Predlog uputstva je pred Republičku izbornu komisiju iznet neposredno pred otvaranje same sednice, bez bilo kakvog prethodnog razmatranja od strane radne grupe za Kosovo i Metohiju, kao i uz izostanak bilo kakvenajave stavljanja istog na dnevni red. Posebno je indikativno i potpuno odsustvo predstavnika medija, koji inače prate sva zasedanja RIK.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Predmetno uputstvo sadrži niz odredaba koje su u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije, Zakonima koji regulišu izbornu materiju kao i u suprotnosti sa samim Uputstvom RIK za sprovođenje predstojećih izbora za predsednika Republike.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Takođe napominjemo da je Ustavni sud 2016. godine doneo odluku po kojoj su pojedine odredbe Uputstva za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, koje je doneto za potrebe sprovođenja parlamentarnih izbora 2016.godine, u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije. Ova činjenica je od posebnog značaja budući da su identične odredbe sadržane i u gore pomenutom uputstvu. Naime iznova je sastav biračkih odbora sveden na svega tri člana, uz potpuno odsustvo članova u proširenom sastavu, koji čine predstavnici svih predlagača kandidata za predsednika Republike. Dalje, uputstvom je predviđena mogućnost utvrđivanja rezultata izbora van biračkih mesta na kojima su izbori sprovedeni, a koja odredba ne može imati uporište u izbornom zakonodavstvu. Na posletku misiji OEBSA su spornim uputstvom data ovlašćenja koja praktično prevazilaze ulogu biračkih odbora.

Davidov kalupi Jagodina

Iz svega iznetog proizilazi da su se predstavnici vladajuće koalicije i njima bliskih satelitskih partija svesno oglušili o Ustav Republike Srbije, izborne zakone, kao i o odluku Ustavnog suda Srbije, donevši uputstvo koje iznova stvara sve preduslove za neregularnosti u sprovođenju izbora na Kosovu i Metohiji. Vlast se očigledno prilikom donošenja spornog uputstva rukovodila Briselskim sporazumima a ne Ustavom i zakonima Republike Srbije.
Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

Related posts