Vučić nije shvatio da mu je glavna pretnja Beli

Print Friendly, PDF & Email

Vučić nije shvatio da mu je glavna pretnja Beli

Beli uvodi i sto hiljada novih birača apstinenata čime podiže izlaznost na izborima a to može biti presudno i da dovede do drugog kruga

Vučić nije shvatio da mu je glavna pretnja Beli

Ono što se desilo poslednjih meseci na političkoj sceni nimalo nije slučajno. Postoji režija događaja i procesa od velikih sila a pre svega od Anglosaksonaca sa kojom pokušava da se nosi ova ili bilo koja vlast. Kako su stranci videli da postojeća opozicija nije nikako sposobna ni da oslabi a kamoli pobedi Vučića oni su nastojali da odrade nekoliko stvari. Prvo što su uradili je da na silu uguraju i dve liste u parlament koje nisu prošli cenzus pa da tako malo ojačaju opozicionu scenu, a da kasnije od onih koji su „prošli“ odaberu najagilnije. Tako su se Obradović i Radulović pokazali prošle godine kao najaktivniji i najagresivniji opozicionari. No očigledno da ni provokacije u skupštinni a ni sviranje gitare nisu doveli do nekakvog preokreta u javnom mnjenju, pa je i njihov učinak ocenjen kao mršav.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Zatim su uvedena u političku dva nova igrača kao kandidati na predsedničkim izborima – Jeremić i Janković. Jeremić je prvi startovao i dobro krenuo – na početku je imao 17 posto podrške javnosti. No kako je vreme odmicalo pokazivala se slabost njegove kampanje koja se pre svega ogleda u oholosti i nadmenosti koju pokazuje te o izveštačenosti koju ne može sakriti. Pored toga bez podrške stranke ili stranaka vi nigde u svetu a ni u Srbiji ne možete uspeti na izborima. Nije dovoljan novac koga Jeremić očigledno ima dosta da bi ste dobili više od deset posto glasova. Sa ulaskom u kampanju i drugih opozicionih kandidata i oštrim napadima po „slabim mestima“ po Jeremiću od strane rivala i pozicija Vuka Jeremića je oslabila. Sada trenutno je na 6 posto i verovatno će biti tek peti iz Šešelja, Jankovića, Belog i Vučića.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Janković je imao drugačiju putanju. Iako bled i neuverljiv kao kandidat on je polako napredovao uz veliku podršku Druge Srbije i DS-a. Tu je pored stranačke infrastrukture vrlo uticajan kulturni i intelektualni establišment koji je podržao Sašu Jankovića što se i vidi iz njegovog spota. Pored toga i tviter zajednica je uglavnom stala uz Jeremića, a mnogo manje uz Jankovića. Naravno do ulaska u igru Ljubiše Belog Preletačevića. Sve je to dovelo do toga da Janković danas ima mnogo veću podršku no Jeremić. Tome je i doprinelo to što su režimski mediji više na nišan stavili Jeremića koga su targetirali kao glavnu pretnju no Jankovića koji kao anemična pojava nije mogao predstavljati naročit problem za Vučića.

No sada sve kvari Beli Preletačević koji dobija podršku od nezadovoljnika sa različitih strana. Pre svega Beli uzima glasove Jankoviću i zato ga Radulović podržava da bi se osvetio krugu oko Jankovića koje optužuje da mu rasturaju stranku i uzimaju biračko telo. No Beli će „sahraniti“ i Radulovića koji ga podržava što je ovom manje bitno od osvete svojim neprijateljima. Pored toga Beli uzima glasove „antiprotivnih“ glasača Jeremića, Šešelja i Obradovića, čime slabi i njihove rejtinge. Na kraju on uvodi i sto hiljada novih birača apstinenata čime podiže izlaznost na izborima a to može biti presudno i da dovede do drugog kruga. I to je jedna od funkcija Belog na izborima koji su mu namenili stranci koji su ga uzeli pod svoje preko ljudi poput Srđe Kanvasa.

Šta je zapravo misija Belog – da obesmisli čitavu političku scenu a pre svega najjačeg Vučića. Zamislimo samo da Beli prođe u drugi krug a sada je na drugom mestu pa su mu šanse za to velike. Zamislimo tv duel Vučić – Beli. Šta god da uradi Vučić on je nemoćan i matiran pred komedijantom i onim koji ima poziciju „sprdanja sa svima“. Ljubiša Beli Preletačević je najveća opasnost po Vučićev režim u ovom momentu ali i po celu političku scenu jer obesmišljava sve ono što rade. Građani opet šalju vlasti i opoziciji poruku glasajući za Belog – dosta nam je svih vas i mi glasamo iz inata za Belog (doduše i neko iz smisla za humor). No Beli nema trajnu misiju – on je prolazna faza i njegov je cilj da svojim političkim kalamburom uzdrma i rastrese vladajuću koaliciju ali i opoziciju. On je „faktor humora“ o kome govori teorija obojenih revolucija preko koga se suštinski slabi vlast i dubinski nagrizaju institucije. A kasnije će plodove toga što uradi Beli koristiti drugi ozbiljniji politički igrači. Ovo je nešto na šta nije računao Vučić i Beli ga je iznenadio kao i sve druge. Kao što je Otpor iznenadio Miloševića tako je Beli iznenadio Vučića, ali i celu opozicionu scenu.

Jovo Daničić-Vidovdan .org

Related posts