Tri četvrtine radnika dobije otkaz čim isteknu subvencije

Print Friendly, PDF & Email

Tri četvrtine radnika dobije otkaz čim isteknu subvencije

Skoro tri četvrtine radnika zaposlenih u firmama koje su dobile državne subvencijwe za otvaranje novih radnih mesta, dobilo je otkaz ka su te subvencije istekle, pokazuju zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Prethodno je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić za “Danas” rekla da prema njihovim podacima samo pet odsto radnika zadrži posao kad prođu subvencije, pa iako se ova brojka ispostavila previsoka, pokazalo se i da nije daleko od pravog stanja, jer poslodavci zaista otpuštaju veliku većinu radnika čim dobiju sav novac od države za njihova radna mesta.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Naime, kako za “Danas” navode u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, od 2011. do 2013. godine država je subvencionisala otvaranje 7.732 radna mesta. Danas u tim firmama radi samo 2.058 ljudi. To znači da je samo 27 odsto zaposlenih zadržalo svoje radno mesto do danas, što je svakako mali procenat s obzirom da faktički država plaća njihova primanja. Taj podatak i činjenica da zaposleni u tim preduzećima imaju niske plate omogućavaju investitorima koji su dobili subvencije visoke profite koje očito i dodatno uvećavaju postepeno otpuštajući radnike nakon isteka subvencija.

Statistika pokazuje da je 2011. godine u firmama koje su dobile subvencije posao našlo 6.045 radnika, sledeće godine 761, a 2013. godine 926. Prema ugovorima sa državom, poslodavci su bili dužni da dve godine po dobijanju subvencija ne smanjuju broj zaposlenih. Kako se pokazalo, strahovi stručnjaka koji su upozoravali da će odmah po isteku tog perioda uslediti otpuštanja bili su potpuno opravdani.

Silikonski kalupi za čokoladu- Davidov kalupi Jagodina

Tako je prema zvaničnim podacima NSZ od 6.045 radnika zaposlenih uz subvenciju 2011. godine, posle isteka ugovorne obaveze u radnom odnosu ostalo 3.700 ljudi, odnosno 61,21 odsto. Ali, poslodavci su nastavili da ubrzano otpuštaju ljude, tako da je posle godinu dana na poslu ostalo tek 1.432. Broj radnika koji su radili više od godinu dana po isteku ugovorne obaveze je 2.268, odnosno 37,52 odsto, a broj onih koji koji i sada rade kod istih poslodavaca je 1.389, odnosno 22,98 odsto – što je manje od četvrtine, piše “Danas”.

Slično je bilo i sa radnicima koji su posao dobili na osnovu subvencija u 2012. godini. Tada je zaposleno 761 osoba da bi nakon isteka ugovorne obaveze na poslu ostalo njih 515. U sledećih 12 meseci taj broj se smanjio na samo 171. U četvrtoj godini je broj radnika povećan na 344, da bi zatim opet usledili otkazi, tako da danas broj radnika kod tih poslodavaca iznosi 237.

Kod subvencija iz 2013. godine ponovljena je ista priča. Od prvobitno zaposlenih 926 radnika, danas radi 432 radnika.

Dakle, kada se pogleda za koliko je radnika država platila subvencije, a koliko ih danas radi u firmama koje su uzele taj novac, vidi se da je radna mesta zadržalo tek 27 odsto zaposlenih, dok je ostalih 73 odsto dobilo otkaze.

Država će ove godine kroz subvencije privatnim poslodavcima izdvojiti 2,8 milijardi dinara, plus dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, kako bi finansirala otvaranje novih 20.200 radnih mesta. Dok nadležni smatraju da je reč o delotvornom načinu da se smanji stopa nezaposlenosti, sindikalci i stručna javnost ističu da sistem subvencija poslodavcima predstavlja najobičnije bacanje para jer izuzetno mali procenat radnika zadrži zaposlenje i posle isteka subvencija.

Autor: Danas

Related posts