SMRČAK U MARTU MESECU

Print Friendly, PDF & Email

SMRČAK U MARTU MESECU

OVE GODINE SMRČAK JE POČEO NA VREME U MARTU TJ.POLOVINOM MESECA .

This slideshow requires JavaScript.

Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s’ pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od marta do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.

Lovato auto gas Jagodina -Dejan Nakić

Vrlo su zdrave i omiljene u mnogim domovima i restoranima. Smrčak sadrži visok nivo antioksidanata, pomoću kojih se bori protiv slobodnih radikala (nestabilni molekuli ili joni velike reaktivnosti), koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije, pri čemu dovode do biohemijskih, strukturalnih i funkcionalnih poremećaja.

Ova gljiva poboljšava i rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Smrčak koriste i kao dijetalnu hranu, jer je bogat vlaknima.

Vitamini i minerali, koji se nalaze u smrčku poboljšavaju gustinu kostiju, rad srca i povećavaju životnu energiju. Ova divlja gljiva cenjena je zbog zanimljivog izgleda. Ima kapicu nalik pčelinjem saću.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Ta rupičasta tekstura je idealna za soseve i čorbe, jer dobro upija različite ukuse i lako se sjedinjuje.

Za one koji nisu dobri poznavaoci gljiva, najbolje je da smrčke kupuju u marketima i prodavnicama, jer postoje slične vrste, koje su otrovne dok se termički ne obrade.

Ja pravim gulaš od smrčka na ovaj način:

500 gr očišćenog smrčka tanko isečenog.

2 glavice crnog luka tanko isečenog.

2 šargarepe  tanko isečene.

Izdinstati na malo zejtina i dodati mesa po želji !
Uživajte u porciji smrčka koja u Bečkim restoranima košta oko 100 eura .

Related posts