Hrvat – dijagnoza, a ne nacionalnost!

Print Friendly, PDF & Email

Hrvat – dijagnoza, a ne nacionalnost!

Dve verzije grba Hajduka-latinična i ćirilična

Prošlog vikenda na utakmici hrvatske lige između Hajduka i Rijeke, navijači Rijeke dolaze na stadion i dobacuju Splićanima da su Srbi. Na stadionu navijači Hajduka uzvikuju Riječanima “ubi Srbina” i dižu poruku na ćirilici “Morem plovi jedna mala barka” jer su navijači Rijeke brodom došli u Split (interesantno kako i jedni i drugi dobro znaju stihove pjesme Baje Malog Knindže).
Hajduk su osnovali Srbi. Predsjednik Hajduka bio je četnički vojvoda, bliski suradnik popa Đujića Budislav Grga Angelinović. Najbolji igrači Hajduka, od najboljeg golmana Jugoslavije Vladimira Beare do ljubimca Torcide Milana Rapaića su Srbi. Najbolji igrač Rijeke svih vremena je Srbin Petar Radaković. Vođa Hajdukovih navijača koji je nedavno poginuo zvao se Jovan Ojdanić (promjenio ime u Žan).
U 2. svjetskom ratu i Split i Rijeka dali su mnoge znamenite četnike. Najveći gradonačelnik Splita, koji je podigao splitsku bolnicu i uredio park na Marjanu bio je četnički vojvoda dr. Jakša Račić. Partizani su ga zaklali na kućnom pragu, a pred koju godinu Splićani su ukolinili njegovu sliku iz bolnice u Splitu koju je osnovao. U Opatiji, mjestu pored Rijeke bio je četnički štab.
Danas jedni druge prozivaju da su Srbi, što je i logično jer Hrvat je dijagnoza, a ne nacionalnost!

Mislav Horvat

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”24” bg_color=”#59d600” txt_color=”#000000”]Prema pojedinim istorijskim činjenicama, Hajduk su davne 1911. godine osnovali braća Fabijan i Luka Kaliterna, pa Lucijan Stela, Vjekoslav Ivanišević i Ivan Šakić, što i stoji kao zvanična verzija i u istoriji poznatog splitskog kluba. E sada, kvaka je u tome što su se pre Drugog svetskog rata sve Kaliterne smatrale Srbima, a i Lucijan Stela, koji ima prezime italijanskog porekla, bio je Srbin katolik, dok su Šakići i Ivaniševići, bili takođe Srbi (što katolici, što pravoslavci, ali srpske nacionalnosti).

Osim njih, u osnivanju kluba su pomagali i srpski studenti iz Češke i Austrije, poreklom Dalmatinci, koji se navode u zvaničnim istorijskim spisima, ali je to sve, navodno, zataškano, jer su bili srpski nacionalnosti. Pomenuti blog dalje navodi i da je ime Hajduk poteklo od srpskih hajduka i uskoka, koji su se borili protiv Turaka i Austrougara na tim prostorima, a poznato je i da Hrvati nisu imali hajduke u svojoj istoriji. I zato su Srbi iz Dalmacije, sa Banije, iz Like i sa Korduna navijali masovno za Hajduk u tim predratnim godinama, a čak je i predsednik kluba od 1913. godine bio Budislav Grga Anđelković, čovek kojeg je austrougarska vlast osuđivala i hapsila zbog protivaustrijskog govora.[/mks_pullquote]

Related posts