Dva srebra strelcu Kovačeviću iz Jagodine

Print Friendly, PDF & Email

Dva srebra strelcu Kovačeviću iz Jagodine

Lazaru Kovačeviću srebro puškom na EP u Mariboru

 snimatelj: Zlatko Milojković
montaža: Vesna Dobrosavljević Đukanović
proizvodnja: Kopernikus RTV Jagodina

Srpska reprezentacija je medaljom otvorila učešće na Prvenstvu Evrope vazdušnim oružjem u Mariboru. Junak prvog takmičarskog dana, kad je o našoj selekciji reč, je Lazar Kovačević, koji je posle velike borbe u finalu osvojio srebro vazdušnom puškom u konkurenciji juniora. U ekipnom plasmanu reprezentaciji Srbije ovim oružjem je zamalo izmakla medalja, plasirala se na četvrto mesto. Danas su se takmičile i juniorke pištoljem, koje su ekipno takmičenje završile na 16. poziciji.

Kovačević, koji je u finale ušao kao četvrti, je srebro „upucao“ sa 249,0 krugova. Ispred njega je ostao Rus Golovkov. Strelac Jagodine 92, je iza sebe, na bronzanoj poziciji, ostavio evropskog rekordera i jednog od najboljih juniora današnjice Ištvana Penija (Mađarska).

Finalni meč, održan u velikoj sali hotela Habakuk, Kovačević nije idealno počeo, posle prvih nekoliko serija nalazio se na sedmom mestu. Međutim, ubrzo je počeo da niže odlične pogotke, pa je posle sedme serije izbio na čelnu poziciju. Sedam dijabola kasnije Lazar je ulogu lidera morao da prepusti Rusu Andreju Golovkovu, debitantu u finalima koji je danas gađao fenomenalno. Do kraja, do poslednjeg, 24. hica redosled prve dvojice se nije menjao, ali Kovačeviću su rivali „duvali za vrat“, Peni je iskoristio dve „devetke“ srpskog strelca, pa mu se u jednom trenutku približio na minimalni 0,1 krug zaostatka. Ali,to nije mnogo poremetilo veliku srpsku streljačku nadu, poslednjih deset hitaca držao je konstantno dobar ritam, nije pravio greške, a pred 22. seriju, kada ispada trećeplasirani imao je krug više od Penija. Bilo je jasno da će Kovačević oko vrata okačiti srebro, a izuzetno raspoloženi Golovkov je ostao nedostižan. Rus je pogodio odličnih 249,8 krugova, što je i novi svetski i evropski juniorski rekord. Svaki rezultat osvajača zlatnih medalja u juniorskoj konkurenciji je automatski evropski rekord, s obzirom da je EP u Mariboru  prvo zvanično juniorsko takmičenje po novim pravilima (u finalu se puca 24 umesto 20 hitaca).

– U Maribor sam došao da osvojim medalju. Pripremao sam se za odličje, sa željom da napredujem u odnosu na prošli Evropski šampionat u Đeru, kada sam bio četvrti – kazao je Kovačević.– Izuzimajući nešto lošiji početak, finalom sam vrlo zadovoljan. Nije me poremetilo to što mi je Peni jedno vreme bio „tik iza leđa“. Držao sam svoj ritam, gađao sam kako treba i ispunio cilj. U kvalifikacijama sam očekivao malo bolji rezultat, ali, ipak je ovo Evropsko prvenstvo, teško je približiti se ličnom rekordu.

Kao i nekoliko puta do sada muškoj juniorskoj reprezentaciji Srbije puškom je zamalo izmakla ekipna medalja, nastavili su niz četvrtih, petih, šestih… mesta. Ovaj put su bili četvrti, iza Mađarske, koja je pobedila sa svetskim rekordom, Hrvatske i Rusije. Strelci sve tri reprezentacije su ostvarili odlične rezultate, svaka od ove tri ekipe je imala po dvojicu finalista, a o kvalitetu ostvarenja mnogo govori podatak da je Mađarska trijumfovala sa 1.873,3 kruga i „debelo“ nadmašila dosadašnji svetski rekord Francuske, sa Svetskog prvenstva u Granadi (1.869,9).  Uz Kovačevića, u ekipi su bili Stevan Jovanović (20. mesto) i Đorđe Rančić (43. pozicija).

Juniorke su pištoljem osvojile ekipno 16. mesto. Pojedinačno je najuspešnija bila Jelena Todorović na 41. poziciji, Katarina Maricki je bila 47, a Teodora Simić 65. Trema je učinila svoje. Izuzimajući Katarinu Maricki, preostale dve srpske reprezentativke su debitantkinje na velikom takmičenju. Nisu posle izlaska za vatrenu liniju bile zadovoljne ostvarenjima. Pala je i poneka suza. Ipak, za veliko razočarenje nema mesta, jer vreme radi za njih.

U četvrtak Srbiju predstavljaju juniorke u takmičenju puškom i omladinci u nadmetanju pištoljem. Juniorke su prošle godine na EP u Đeru osvojile timsko zlato, ali iz tog sastava u ekipi je sada samo Sanja Vukašinović, a društvo joj prave debitantkinje Tatjana Banjac i Marija Malić. Pištoljem će se nadmetati Branko Mašanović, Stefan Todorović i Petar Adamović.

Na programu su i juniorski miksevi. Puškom će gađati Sanja Vukašinović i Lazar Kovačević, a pištoljem Katarina Maricki i Branko Mašanović.

Seniorska takmičenja počinju u petak.

Reč trenera: Odavno zaslužena medalja

Sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović je, ocenjujući učinak srpskih strelaca prvog dana Evropskog prvenstva u Mariboru, kazao:

–Lazar Kovačević je ostvario veliki uspeh. Održao je, prošle godine započet, kontinuitet dobrih rezultata  i visokih plasmana na velikim takmičenjima. Posle četvrtog mesta na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem i petog u trostavu, na šampionatu kontinenta malim kalibrom, zaslužio je da najzad osvoji i medalju. U kvalifikacijama su generalno postignuti vrlo dobri rezultati, pa su juniori još jednom ostali bez ekipnog odličja. Što se juniorki pištoljem tiče, nismo očekivali mnogo bolje plasmane. Možda su malo podbacile kad je reč o rezultatima, ali za njih je Evropsko prvenstvo važno da steknu iskustvo, da vide atmosferu velikog takmičenja, kako bi se spremili za ono što je za njih najvažnije, kvalifikacije za Olimpijske igre mladih, za koje konkurišu, jer su po uzrastu sve kadetkinje.

Miomir Spasojević, streljački učitelj i lični klupski trener Lazara Kovačevića u klubu Jagodina 92, je posle finala sijao od sreće:

– Izuzetno ozbiljno smo se pripemali za Evropsko pprvenstvo, Lazar je trenirao dva puta dnevno. Poslednjih meseci je postizao rezultate koji su najavljivali da je spreman za visoke domete. Najzad smo došli i do medalje, a značajnu ulogu u njoj ima i podrška lokalne samouprave u Jagodini, koja je dosta učinila i za Lazara i za naš klub.

 

Preneto sa sajta:

Related posts