Uskoro novi sporazum o zaštiti srpskih radnika u Slovačkoj

Print Friendly, PDF & Email

Uskoro novi sporazum o zaštiti srpskih radnika u Slovačkoj

Aleksandar Vulin najavio je danas da će Srbija i Slovačka uskoro potpisati novi sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Davidov Kalupi-10 popusta do Uskrsa

Beograd/Bratislava, 13. mart 2017. godine – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas da će Srbija i Slovačka uskoro potpisati novi sporazum o socijalnoj sigurnosti.

Vulin je istakao da će taj dokument obezbediti bolju zaštitu radnicima koji iz naše zemlje odlaze na rad u Slovačku.

On je rekao da je sa ministrom rada Slovačke Janom Rihterom postigao dogovor o uspostavljanju direktne komunikacije između ministarstava Srbije i Slovačke, odnosno inspekcija za rad dveju zemalja.

Srbija i Slovačka će saradnju na ovom polju ostvariti i sa ostalim zemljama u regionu – Mađarskom, Češkom i Rumunijom, naveo je Vulin i naglasio da niko u Srbiji ne želi da naši radnici odlaze, ali da će država, ako to ipak učine, preduzeti sve da ih zaštiti.

On je istakao da je migracija radne snage nezaustavljiv fenomen, zbog čega i mora biti bolje kontrolisana.

Prema njegovim rečima, najveći interes Srbije jeste da njeni građani ostanu da rade u zemlji i da ih niko ne podstiče i ohrabruje na odlazak, pri čemu je Srbija slobodna zemlja i svako može da je napusti kada hoće.

Vulin je ukazao na to da nema problema u saradnji Srbije i Slovačke, ali da postoji problem sa nesavesnim agencijama koje iskorišćavaju naše radnike, varaju i slovačku državu i poslodavce u toj zemlji.

Srpski radnici, kako je objasnio, ne znaju gde idu i šta ih tamo čeka, zato što ih agencija koja je registrovana u Srbiji samo upućuje na agencije koje su registrovane u Mađarskoj, Rumuniji ili Češkoj.

Ministar je dodao da radnici iz Srbije rade na crno, nemaju socijalno i penziono osiguranje i na taj način oštećuju i srpsku i slovačku državu, ali i sebe jer za to nemaju uplaćen penzioni staž.

Jagodina news proizvodnja

Vulin je istovremeno ponovio zahvalnost Vladi Slovačke na principijelnom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Ministar je tokom dana položio venac na srpskom vojnom goblju u Velikom Međeru, na kome su sahranjena 5.153 srpska vojnika i civila.

On je rekao da se na tom mestu u Prvom svetskom ratu nalazio logor Veliki Međer (Nađmeđer) u kome je stradalo približno 6.000 Srba, pri čemu je srpsko vojno groblje u Velikom Međeru, nakon Zejtinlika u Grčkoj, najveće srpsko goblje van granica naše zemlje.

Ministar je tom prilikom poručio da će Srbija uvek brinuti o uspomeni na one koji su je stvarali i neće zaboraviti nijedno groblje, nijedan spomenik njenim ratnicima herojima, baš kao što srpski narod neće nikada zaboraviti one koji su mu doneli slobodu i one koji su se za slobodu žrtvovali.

Vulin je iskazao zahvalnost Vladi Slovačke na tome što pomaže da Srbija sačuva dostojanstveno sećanje na svoje stradale i što pomaže da srpsko vojno groblje u Velikom Međeru bude na ponos srpskom narodu.

Preneto sa sajta:

Related posts