KOMUNALNI POLICAJAC SINONIM ZA INCIDENT

Print Friendly, PDF & Email

KOMUNALNI POLICAJAC SINONIM ZA INCIDENT

U prethodnoj godini svedoci smo brojnih incidenata u kojima su učestvovali komunalni policajci, od kojih su se neki i tragično završili. Sa dolaskom lepog vremena porašće broj uličnih prodavaca, pa možemo očekivati i nove verbalne i fizičke obračune. U međuvremenu se nižu novi slučajevi gde komunalni policajci krše zakon.

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) u svojim saopštenjima je već iznosio neke činjenice vezane za rad komunalne policije. Epilog optužbe za primanje mita koje su zaposleni uputili na račun rukovodioca beogradske komunalne policije nismo još uvek čuli. Umesto toga imamo nove primere “efikasnosti” komunalne policije. Nedavno je u Futogu priveden komunalni policajac zbog posedovanja marihuane. Njegov kolega iz Beograda je umesto da na pumpi gorivo sipa u službeni automobil sipao u privanti kanister, a sve uredno platio karticom Gradske uprave Grada Beograda. Kako je utvrđeno, to mu nije prvi put da je zloupotrebio svoj položaj i počinio krivično delo krađe.

Kada pogledamo šire imamo situaciju da policijski službenici rizikuju svoje živote u obračunu sa kriminalcima, a za to bivaju daleko manje plaćeni od komunalnih policajaca koji jako često prekoračuju svoja ovlašćenja i građane brutalno zastrašuju i hapse. U poslednje tri godine se broj pritužbi građana na rad komunalne policije udvostručio, a nije retkost da u incidentima učestvuju i čelnici. Sa druge strane, na račun komunalnih policajaca stižu pohvale, ne baš najbolje objašnjeno čime zaslužene.

“I mi i komunalna policija smo na budžetu države. Kako to da za komunalnu policiju postoje sredstva, a za redovnu policiju izgovori ? Kako bi se uštedelo na budžetu smanjene su plate policajcima dva puta i sprovedene brojne mere gde su kolege ostajale bez posla, a komunalna policija dobija nova vozila i opremu. Da bi se konačno uveo red potrebno je revidirati pravilnike kojima se uređuje rad komunalne policije.” rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS- a.

Press NPSS

Related posts