Asistivna tehnologija u školi 11. maj u Jagodini

Print Friendly, PDF & Email

Asistivna tehnologija u školi 11. maj u Jagodini

Računari i internet za štićenike doma učenika oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini

novinar: Jelena Lukić
snimatelj: Saša Jović
montaža: Vesna Dobrosavljević Đukanović
proizvodnja: Kopernikus RTV Jagodina

Telenor fondacija, u okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije”, obezbedila je osam računara i pristup internetu školi sa domom učenika oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini. Zahvaljujući toj opremi, deca će moći da usvajaju nova znanja, koriste internet za učenje, ali i učine svoje slobodno vreme zanimljivijim.
​​Telenor fondacija, u okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije”, obezbedila je osam računara i pristup internetu školi sa domom učenika oštećenog sluha i govora „11. maj“ u Jagodini. Zahvaljujući toj opremi, deca će moći da usvajaju nova znanja, koriste internet za učenje, ali i učine svoje slobodno vreme zanimljivijim. ​
„Najbitnija stvar koju sam naučila u okviru ovog projekta za mene je to da znakovni jezik, baš kao i gluma, može da izrazi širok spektar emocija i situacija.Drago mi je što sam u prilici da pomognem i skrenem pažnju na potrebe zajednice gluvih i nagluvih“, rekla je Anđelka Prpić, glumica.

Telenor akcija školi 11. maj Jagodina

Pored Jagodine, Telenor fondacija donirala je opremu školskom centru u Subotici i Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha u Beogradu.

U okviru projekta „Budi deo dobre komunikacije” otvoren je i Telecentar, prvi onlajn prevodilački centar za znakovni jezik na Balkanu. U 44 gradske organizacije širom Srbije obezbeđeni su pristup internetu, tableti i specijalizovani tarifni paketi, a krajem prošle godine predstavljena je i jedinstvena aplikacija za upoznavanje i razumevanje srpskog i internacionalnog znakovnog jezika (IS) „Ruke govore”.

Preneto sa sajta:
IZVOR TEXTA

Related posts