Boško Obradović: Izborna krađa je u toku

Print Friendly, PDF & Email

Boško Obradović: Izborna krađa je u toku

Boško Obradović: Izborna krađa je u toku – Vučić sprovodi državni udar

Prekidanje sednice Narodne skupštine i pre utvrđivanja dnevnog reda radi odlaska Maje Gojković na stranačke konsultacije u Vladu je ukidanje najvažnije institucije države – Narodne skupštine i sprovođenje državnog udara – izjavio je Boško Obradović.

Aleksandar Vučić ne može da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora bez izborne krađe. Zato su izborne nepravilnosti već u toku. Dižem glas protiv ove nove izborne krađe u najavi od strane SNS. Očekujem da ću se u toku dana sa ostalim najavljenim kandidatima opozicije za Predsednika Srbije dogovoriti o zajedničkom stavu i nastupu da bismo se izborili za fer i ravnopravne uslove za sve kandidate i stali diktaturi jednog čoveka na put.

Izborna krađa se ne odvija samo na dan izbora, već počinje i pre zvaničnog početka izbornog procesa. Niko ne zna šta se nalazi u biračkim spiskovima i koliko „mrtvih dušaˮ se sprema da glasa za Aleksandra Vučića. Ako se ponovi uputstvo za glasanje na Kosovu i Metohiji, Srbima na KiM biće pokradeni svi glasovi, jer niko iz opozicije neće imati mogućnost da ima članove biračkih odbora na KiM i učestvuje u brojanju glasova sa KiM. Ako se ponovi način glasanja u dijaspori, dijaspora će biti onemogućena da glasa protiv Vučića.

Ravnopravna zastupljenost u medijima svih predsedničkih kandidata ne postoji, a Vučić pet godina nije izašao niti na jedan TV duel. Od 2000. godine Nadzorni odbor Narodne skupštine Republike Srbije nijednom nije bio obrazovan uprkos zakonskoj obavezi. Posebno zabrinjava zloupotreba državnih resursa koji su stavljeni u funkciju predizborne propagande. Na taj način ostvaren je dupli predizborni marketing za Vučićeve potrebe: on se reklamira i kao predsednik Vlade i kao predsednički kandidat, jer nije podneo ostavku na mesto premijera.
Ono što je najdramatičnije i predstavlja posebnu vrstu izborne manipulacije jeste pritisak na birače koji se vrši upadanjem stranačkih aktivista u privatne kuće i stanove, višestrukim pozivanjem na privatne fiksne i mobilne telefone, pretnjama otkazima u javnom sektoru ukoliko se ne glasa za vlast ili obećanjima partijskog zapošljavanja ako se glasa za vlast. Uvod u svojevrsnu diktaturu SNS predstavljaju nalozi partijskih rukovodilaca na čelu državnih preduzeća da se skupljaju sigurni glasovi za Vučića u javnim preduzećima i ustanovama od strane svih zaposlenih.

Davidov kalupi Jagodina

Za nastupajuće predsedničke izbore pojavio se i jedan novi problem: overa potpisa. Postavljamo pitanje kapaciteta javnih beležnika u smislu efikasnog i blagovremenog vršenja poslova overe potpisa birača, a naročito imajući u vidu izuzetno mali broj imenovanih javnih beležnika (oko 150 na celoj teritoriji Republike Srbije), kao i eventualnih ograničenja u pogleda broja overa obavljenih u toku jednog dana. Poseban problem može da predstavlja pritisak na javne beležnike od strane vlasti da se uspori proces prikupljanja potpisa za opozicione predsedničke kandidate, jer su svi postavljeni od strane SNS, čime se smanjuje vreme za izbornu kampanju i uskraćuje vreme na medijima koje sleduje svakom kandidatu od trenutka proglašenja predsedničke kandidature. Na ovaj način se izborna kampanja praktično ukida i svodi na manje od 20 dana.

Jagodina news pošaljite vest

Zato zajednička opoziciona borba protiv svega ovoga mora da započne odmah i da prati izborni proces od početka do kraja, kako nam se toliki broj izbornih nepravilnosti, neregularnosti, kupovine i krađe glasova više nikada ne bi ponovio, a Srbija konačno postala uređena država u kojoj građani odlučuju kako žele da žive i ko će da ih predstavlja na državnim funkcijama.

Izjava Boška Obradovića, predsednika PG Dveri u Narodnoj skupštini

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri

Related posts