Ljajić: Delez primio najviše đaka na dualno obrazovanje

Print Friendly, PDF & Email

Ljajić: Delez primio najviše đaka na dualno obrazovanje

U Maksi  supermarketima kreće trogodišnji program dualnog obrazovanja

dualno-obrazovanje

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, potpredsednica kompanije Delez Srbija Sanja Jevđenijević i zamenik ambasadora Austrije Sabina Krosenbruner uručili su ugovore đacima dva odeljenja srednje Trgovačke škole u Beogradu koji od danas kreću u trogodišnji program dualnog obrazovanja koji se realizuje u Maksi supermaketima.

Potpredsednik Ljajić rekao je u Maksi supermarketu Alonso da je današnji događaj najbolji odgovor svim protivnicima dulanog obrazovanja u Srbiji.
„Na prakatičnom primeru možemo da pokažemo sve prednosti ovog sistema obrazovanja koji se uvodi u Srbiji. To je najbolja veza privrede i obrazovanja”, rekao je Ljajić.

Kako kaže, to je uspešan model saradnje raznih sektora, akademske zajednice, nivoa vlasti i privrede na dobrobit mladima da lakše dođu do posla.

„Sektor trgovine daje podsticaj ovom procesu i ovo je najveći broj đaka koji jedna kompanija potpisuje sa nekom školom. Uglavnom je prosek pet do 15 ugovora sa jednom kompanijom, a ovde imamo odjednom 55 ugovora sa đacima”, naglasio je Ljajić.

KEKEC TAXI – NAJBOLJI TAXI U JAGODINI!

On je istakao da se sektor trgovine razvija brže od drugih vidova privrede, sa prosekom od osam odsto, da ima 14 odsto ukupno zaposlenih, kao i da doprinosi BDP-u Srbije 10 odsto i dodao da je to prosek i u zemljama EU.

„Danas je u vremenu u kojem živimo lakše proizvesti neku robu nego je prodati. Potrebna je modernizacija ovom sektoru, a preduslov je stručna i kvalifikovana radna snaga, pošto se 70 odsto odluka o kupovini neke robe donosi na samom prodajnom mestu”, rekao je Ljajić.

On se zahvalio Delez Srbiji na tome što daje doprinos dulanom obrazovanju ističući da je ta kompanija koja zapošljava 11.500 ljudi i da jedna od najvećih invnestitora u srpsku privredu.

Predsednik PKS Čadež je rekao da će đaci posle obrazovanja u Delez Srbiji imati mnogo više znanja i moći da se opredele da li će raditi u nekoj kompaniji ili će sami otvoriti svoju trgovačku radnju.

On je podsetio je PKS prošle godine zajedno sa Austrijom potpisala protokol o saradnji na tom projektu koji već daje konkretan rezultat.

Projekat razvoja dualnog obrazovanja Delez Srbija ostvaruje uz podršku PKS i Privredne komore Austrije, „Advantage Austria”, kao i Austrijske razvojne agencije (ADA), a u skladu sa nastavnim planom i programom koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Zamenik ambasadora Austrije Krosenbruner je rekla da Austrija, kao i druge evropske zemlje, pridaje veliki značaj obrazovanju mladih i da joj je drago što se Srbija uključuje u dualno obrazovanje. Ona je kazala da Srbiji nedostaje upravo to što ne koristi dovoljno potencijal mladih ljudi.

„Nezaposlenost mladih je prepreka za veći privredni razvoj zemlje”, rekla je Krosenbruner dodajući da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju u uvođenju dualnog obrazovanja.

Potpredsednica kompanije Delez Srbija Jevđenijević je istakla da su snaga svake kompanije njeni uspešni zaposleni i da je opredeljenost te kompanije da kontinuirano ulaže u mlade kadrove i njihov profesionalni razvoj.

Za đake su obezbeđeni najbolji mentori u oblasti trgovine robe široke potrošnje, kao i mesečna nadoknada u iznosu od 5.000 dinara tokom trajanja nastave.

Preneto sa sajta:
IZVOR TEXTA

Related posts