Udruženje Sunce svojim programom “Mladi su zakon “podstiče omladinski aktivizam i volontiranje

Print Friendly, PDF & Email

Udruženje Sunce svojim programom “Mladi su zakon “podstiče omladinski aktivizam i volontiranje

“Sunce” iz Kragujevca je ponovo aktivno u Šumadiji .

MLADI SU ZAKON

Udruženje za socijalni razvoj Sunce iz Kragujevca, resurs centar za Šumadijski i Pomoravski okrug u partnerstvu sa Udruženjem Interaktiv Kragujevac a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta ove godine će finansirati petnaest omladinskih volonterskih projekata u Šumadijskom i Pomoravskom okrugu, u okviru programa „Mladi su zakon“ u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih.

Na konkursu otvorenom 12. decembra 2016. godine, iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga prijavljeno je 41 omladinskih projekata od čega je odabrano ukupno 15 koji će biti finansirani, i to osam u Šumadijskom i sedam u Pomoravskom okrugu.
Mladi iz Svilajnca, Despotovca, Jagodine, Paraćina i Rekovca dobili su mogućnost da kroz svoje volonterske projekte doprinesu razvoju svojih zajednica i sa vršnjacima iz svojim opština, rade na podsticanju aktivizma i volontiranja mladih.


Neformalna grupa „Table tennis lovers“ iz Despotovca realizuje projekat ”Stoni tenis na otvorenom”. Biće postavljena dva stola za stoni tenis kod Tehničke škole, pored teretane na otvorenom izgrađene po programu Mladi su zakon 2015. godine, u čijoj blizini se nalaze igrališta i drugi sportski sadržaji, sa ciljem proširivanja sadržaja za bavljenje mladih sportom, a kao završnicu projekta, organizovaće turnir u stonom tenisu.


Neformalna grupa iz Jagodine, „Ljubitelji američkog fudbala“, realizauje projekat ”Negovanje zdravog života kroz sport i rekreaciju” .U prvom delu projekta, eminentni stručnjaci iz oblasti sporta odražaće predavanja o sportu uopšte, praveći paralelu između rekreativnog i profesionalnog sporta.
U drugom delu, prijatelji iz kluba američkog fudbala “Black Hornets”, pored predavanja, organizovaće mini turnir u američkom fudbalu na otvorenom. Za najbolje 3 ekipe sledi nagrada u vidu lopte za američki fudbal.

Jagodina Black Hornets

Članovi neformalne grupe „Omladinci“ iz Rekovca, realizacijom projekta ”Ulični šah”, promovisaće međugeneracijsku saradnju između mladih i starih iscrtavanjem polja i nabavkom figura za šah. Tabla za šah će biti iscrtana u delu rekovačkog Velikog parka, nakon čega će organizovati takmičenje u igranju šaha između mladih i starih, čime će doprineti smanjivanju generacijskog jaza i promovisati ovaj vid takmičenja.


Udruženje „Studentska organizacija Paraćin“ sprovešće projekat „Žvrljanje nije kul“ koji ima za cilj da doprinese promociji očuvanja javne i privatne svojine u Paraćinu. Ova grupa će prekrečiti nekoliko neuglednih ispisanih fasada u Paraćinu i promovisati očuvanje javne imovine kroz podizanje sveti kod mladih šta je umetnost, a šta vandalizam i narušavanje uredno okrečenih javnih površina.


„Mladi Levčani“, neformalna grupa iz Rekovca na projektu „Zelena učionica“ baviće se obezbeđivanjem prostora za izvođenje programa neformalnog obrazovanja za mlade i decu, ali i mesta za kvalitetnije druženje, postavljanjem tri „zelene učionice“, prostora od klupica u kojima se mogu organizovati radionice, slikarske kolonije i druge aktivnosti, na tri lokacije u centru Rekovca. Nakon izgradnje, mladi iz ove neformalne grupe organizovaće nekoliko radionica za svoje vršnjake.


Neformalna grupa „Krosfit Jagodina“ radiće na obogaćivanju sportskih događaja za mlade u Jagodini i promovisati zdrave i bezbedne stilove života, svojim projektom „U koraku sa inovacijama u sportu“. Početkom aprila, ova neformalna grupa okupiće mlade sportiste i rekreativce koji se bave sportom, organizovati krosfit takmičenje u Jagodini i ukazati im na mogućnost vežbanja jednog sasvim novog stila u sportu, koji je trenutno, jedan od najpopularnijih stilova vežbanja na svetu. Cilj ove grupe je da kroz takmičenje sprovedu kampanju o efikasnijem putu do vrhunskih rezultata u sportu.


U Svilajncu će neformalna grupa „#Volonteri_SV“ realizovati projekat “Volim da volontiram, aktivno da kreiram“ koji ima za cilj da pokrene inicijativu mladih na veću angažovanost u društvu, kako bi svoje slobodno vreme mogli da provedu na kvalitetan način. Postaviće 30 drvenih tabli sa porukama širenja mira, ljubavi i prijateljstva na stablima u gradskom parku neposredno pre početka gradske manifestacije Bele poklade u kojoj će učetvovati. Obeležiće Svetski dan knjige gde će organizovati razmenu knjiga učenika petog do osmog razreda O.Š. Jovan Jovanović Zmaj i volontera učesnika na projektu, kao i prikupiti kontigent knjiga za školsku biblioteku, kao i Svetski dan porodice gde će održati kreativnu radionicu sa decom u PU „Dečja radost i njihovim roditeljima na temu „Mama, tata i ja = srećna porodica“.


Tokom Uskršnjih praznika održaće kreativnu radionicu ukrašavanja Uskršnjih jaja i javnu manifestaciju u gradskom parku (takmičenje u pronalaženju uskršnih jaja za svu decu grada), kao i niz predavanja u srednjoj školi tokom kojih će promovisati volonterizam mladih. Svi projekti biće sprovedeni u periodu od 16. februara do 15. maja 2017. godine, a svi mladi koji žele, mogu se priključiti pomenutim grupama i zajedno sa njima raditi na podsticanju razvoja njihovih zajednica kroz aktivizam i volontiranje.

Inače, Udruženje Sunce je na projektu organizovalo dvodnevnu obuku za pisanje projekata na kojoj je učestvovalo 25 mladih iz oba okruga, organizovanoj krajem januara, a grupama odabranim za finansiranje pružiće kontinuiranu podršku za realizaciju svojih projekata i kroz stečena znanja, doprineti daljem razvoju aktivnosti koje podstiču aktivizam i volontiranje mladih.

Mladi su zakon-aktiviraj se !

O UDRUŽENJU

Udruženje građana za socijalni razvoj „Sunce” je osnovano 1994. godine. Glavne aktivnosti u prvih nekoliko godina postojanja udruženja bile su vezane za rad pozorišne grupe Studentski teatar „Sunce“ iz koje se i razvilo današnje Udruženje „Sunce“. U prve tri godine rada članovi Studentskog teatra „Sunce“ izvodili su humanitarne predstave, čak 372 puta u 97 gradova, mesta i sela širom Srbije. Predstave je gledalo više od 14 000 dece u bolnicama, kolektivnim centrima, specijalnim školama i domovima za decu bez roditeljskog staranja. Vremenom se grupi priključivao sve veći broj profesionalaca iz pomažućih profesija (psiholozi, lekar, pravnici, učitelji…) koji su doprineli daljem razvoju udruženja i sa čijim uključivanjem otpočinje kontinuirana aktivnost našeg udruženja na polju socijalnog rada i razvoja. U proteklih 18. godina koliko udruženje deluje realizovali smo više od 70 projekata. Tokom ovog perioda ostvarili smo uspešnu saradnju sa mnogim organizacijama i institucijama, kako domaćim tako i međunarodnim. Naše projekte su podržavali UNICEF, UNDP, UNHCR, Progetto Sviluppo, INTERSOS, JEN, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja, Ministarstvo omladine i sporta, Fond za socijalne inovacije, Tim za socijalno uključivanje i samanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Grad Kragujevac, Centar za liberalno-demokratske studije, Grupa 484 i drugi.

 

Related posts