Da li želite da saznate više o BlaBlaCar-u?

Print Friendly, PDF & Email

Da li želite da saznate više o BlaBlaCar-u?

Deljenje troškova je legalno.

Bla Bla Car-deljenje prevoza

BlaBlaCar je najveća svetska zajednica za deljenje prevoza koja povezuje putnike i vozače koji putuju u istom smeru i omogućava im da podele putne troškove. Prosečna razdaljina između dve destinacije na kojoj se deli prevoz iznosi oko 340 km.

Razlog zbog kog naši članovi koriste BlaBlaCar je da podele troškove. Upravo zbog toga, naš servis nema za cilj da omogući vozačima da zarade od putovanja.

Kako bismo bili sigurni da vozači pokrivaju isključivo troškove puta i da tome ne zarađuju, za svako putovanje BlaBlaCar automatski preporučuje cenu u skladu sa aktuelnim cenama goriva i putarine. Trenutno preporučena cena po kilometru iznosi 3,61 Din, dok najviša moguća cena koju vozač može odrediti iznosi 5,40 Din.
Članovi BlaBlaCar zajednice danas dele prevoz u više od 20 različitih zemalja. Ovaj način putovanja je jednostavan, udobran i veoma fleksibilan. Upravo iz tog razloga našu zajednicu čini 40 miliona zadovoljnih korisnika širom čitave planete. Probajte deljenje prevoza i uživajte!

Zašto je BlaBlaCar jedinstven i različit od taksi prevoza

Na tržištu postoje različite aplikacije koje sve popularnije, međutim BlaBlaCar je jedinstven jer pruža mogućnost deljenja prevoza na dužim relacijama kao što su Beograd – Niš, ili Novi Sad – Kragujevac. BlaBlaCar nije namenjen kratkim gradskim relacijama kao što je to slučaj sa taksi prevozom.

Postoje dve značajne razlike između BlaBlaCar-a i aplikacija sličnim taksi prevozu namenjene kratkim gradskim relacijama:

BlaBlaCar je pre svega namenjen vozačima koji su već naumili da putuju, što im omogućava da podele slobodna mesta u svom automobilu sa saputnicima koji idu u istom smeru i na taj način omoguće im udobniji i povoljniji način putovanja. Kao potpuna suprotnost tome, vozači koji koriste aplikacije za prevoz na kratkim relacijama rade na zahtev kao i profesionalni vozači.

Pored toga, BlaBlaCar je servis orijentisan prema zajednici koja omogućava svojim članovima da međusobno dele troškove. U poređenju sa aplikacijama za prevoz na kratkim relacijama koje su vozačima namenjene u komercijalne svrhe i omogućavaju im da ostvare profit, BlaBlaCar nije zamišljen da vozačima pruža mogućnost za zaradu.

Trenutno mnoge Vlade širom sveta pokušavaju da razjasne na koji način treba regulisati aplikacije za prevoz na kratkim relacijama. BlaBlaCar nije aplikacija za prevoz na kratkim relacijama. Deljenje troškova na dužim relacijama je sasvim legalno u mnogim zemljama. Zapravo, mnoge evropske Vlade i institucije aktivno promovišu deljenje prevoza na dužim relacijama kao način da se smanje gužve na putevima, drumski saobraćaj učinim održivim i ujedno zaštiti životna sredina.

Zašto je BlaBlaCar koristan

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) je 21. januara 2014. godine izneo mišeljenje u vezi sa zajedničkom potrošnjom (Collaborative Consumption) nazvavši servise poput BlaBlaCar “snažne saveznike u borbi protiv rasipanja”. Komitet je takođe ocenio da ovakvi servisi “gaje i promovišu društvenu interakciju i poverenje u okviru zajednice”.

BlaBlaCar pomaže ljudima da uštede novac tokom dužih putovanja, imajući u vidu da putovanja čine najveći izdatak za lični budžet nakon stanarine. Iz tog razloga, BlaBlaCar čini putovanje povoljnijim kako za vlasnike automobila, tako i za ljude sa kojima dele svoja putovanja.

Pored toga, BlaBlaCar pomaže tako što čini drumski saobraćaj održivim. Iako je većina vozila napravljena da primi do pet putnika, većina automobila na putevima ima veoma malu popunjenost (vozači su uglavnom sami) što utiče na veliko rasipanje neiskorišćenih resursa. Popunjavajući prazna mesta u automobilima, BlaBlaCar aktivno radi na tome da drumski postane efikasniji i više održiv.

Doprinos inovativnog servisa poput BlaBlaCar-a nije ostao neopažen, te je priznat i mnogim prestižnim međunarodnim priznanjima koje uključuju:

Europas Best Sharing Economy Start Up 2014

Gobal Cleantech Top 100 2013

FTCiti Ingenuity Awards Finalist 2013

EcoSummit Gold 2012

Ukoliko budete imali bilo kakva pitanja na ovu temu, ne ustručavajte se da nas kontaktirate, a mi ćemo Vam se javiti sa više detalja!

Related posts