Zapaljena strnjika u industrijskoj zoni Jagodine

Print Friendly, PDF & Email

Zapaljena strnjika u industrijskoj zoni Jagodine

Noćas, malo pre ponoći neko je zapalio strnjiku u parceli pored puta koji vodi od nadvožnjaka pored republičkog supa ka naplatnoj rampi na autoputu.

Pošto je duvao vetar ,vatra se širila ogromnom brzinom ,pa je postojala opasnost da zahvati okolne kuće a možda i neko industrijsko postrojenje pošto je benzinska pumpa bila tu vrlo blizu ,nekih stotinak metara ali sa druge strane puta .

U jednom trenutka  vatra je bila toliko jaka da je postojala opasnost da skroz prestane protok vozila ka i od autoputa ,ali je vetar promenio smer ,pa su tada bile ugrožene okolne kuće .

Zahvaljujući brzom pozivu uplašenih građana (verovatno neko iz okolnih kuća ) a i zahvaljujući brzom dolasku jagodinskih vatrogasaca ,vatra je prvo zaustavljena a zatim i totalno ugašena .Još uvek nemamo potvrdu šta je uzrok ovog požara ,da li je za  to možda kriv neki opušak bačen iz prolazećih kola ,ili je neko hteo da se reši strnjike pa je pod okriljem noći zapalio.

[mks_pullquote align=”left” width=”800” size=”24” bg_color=”#00e8e0” txt_color=”#000000”]Šta na sve to kaže  zakon?

Policijska uprava Jagodina  upozorava sva pravna i odgovorna lica, preduzetnike i fizička lica da se na osnovu člana 50. stav 1. Zakona o zaštiti od požara, zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.Protiv lica koja se ne budu pridržavala ovog upozorenja, biće pokrenut prekršajni i krivični postupak.

Za navedeni prekršaj pravnog lica predviđena je novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice upravnom licu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika u iznosu od 150.000 do 500.000 dinara, a za fizičko lice u iznosu od 10.000 dinara.Lica koja su navedenim radnjama izazvali požar dužna su da Vatrogasno – spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.[/mks_pullquote]

 

Related posts