NEKO NAS POSMATRA….

Print Friendly, PDF & Email

NEKO NAS POSMATRA….

Urbana legenda kaže da su novinari zaustavili jednog džeparoša ispred supermarketa.

Postavili su mu jednostavno pitanje: Kad ste bolje živeli, sada ili za vreme Slobe?

Kao iz topa odgovorio: „Za vreme Slobe“!

„A, zašto“, bili su uporni novinari: „Pa, tad si mogao lepo da odeš u supermarket i ko čovek nabaviš šta ti treba, a sad – kamera ovde, kamera onde“.

Jasno, sve se manje krade zahvaljujući kamerama, ali i sve manje slobodno razgovara iz straha od prisluškivanja. Svi se žale da ih neko špijunira. Navodno, postoje službe koje samo to rade, a s druge strane od te aktivnosti nisu imuni ni ljubomorni muževi ili sumnjičave žene, devojke ili ljubavnice. Može se tako lako saznati sadržaj poruka, čak i uživo pratiti i snimati sumnjiv razgovor, praviti fotografije tipa paparaco lov, i sve to nas dovodi do kolektivne paranoje.

Nedavno sam pitao sebe da li i sam upadam u takvu zamku da se plašim svega što bi moglo da me otkrije, bilo da je reč o fotografijama na društvenim mrežama, SMS porukama, ili možda razgovorima koje inače volim da vodim preko telefona? Otvoreno je i pitanje, da li možda i sam želim da predstavim vlastitu projekciju divnog i pametnog čoveka onima koji me prate ili to oni mogu sami da zaključe, pod uslovom da su iole socijalno inteligentni.

Uzalud su svi pokušaji da živite po pravilima većine, da poštujete okruženje, da izbegavate provokacije – na kraju će se uvek naći neko, dežuran da izigrava policajca ili još gore, čuvara vrednosti koje sam ne poseduje niti ih se pridržava. To je način da sebe zamaskira, ujedno prikrije sve greške, mane i nedostatke i tako na kratko postane važan. Pratite slobodno šta god i koliko god vam volja, na kraju je samo važan efekat koji ćete proizvesti kod onoga kome upućujete svoja saznanja.

Tu ume da zapne ako se zaletite na vrat, na nos, i na svoju ruku. Zato, pažljivo, možda i vas neko sada posmatra i osluškuje.

Za Jagodina News :Dejan Grujić.

Related posts