Majstori za obradu kamena i mozaika iz Srnja kod Kruševca

Print Friendly, PDF & Email

Majstori za obradu kamena i mozaika iz Srnja kod Kruševca

Dva brata Pantića ,stariji Dejan (1974.) i  mladji Zoran (1978)iz sela Srnja kod Kruševca su postali majstori ne samo u kamenorezačkom zanatu ,već i u restauratorskom  i mozaičkom .

Vest o njihovom zanatu se pročula na daleko ,kako kod crkvenih velikodostojnika koji ih angažuju da sa poznatim arhitektama i vajarima  restauriraju  delove manastira Đurđevi Stupovi koji su od najveće spomeničke i kulturne vrednosti,tako i kod bogatih ljudi koji žele da svoje velelepne vile ukrase mozaicima koji su posebni po tome što se velikom većinom izvode ručnim -manuelnim radom.

Baš taj i takav rad ,koji su primenjivali majstori u srednjem veku je njihova ulaznica za restauriranje poda i ornamentike u tehnici mozaik u našem velelepnom manastiru Đurđevi Stupovi .Za svoj rad koriste najfiniji uvozni i domaći mermer i granit  a pojedine delove  nadgrobnih spomenika izrađuju i od isto tako čuvenog Belovodskog peščara . Taj peščar je izuzetan jer se od njega izrađuju prelepe ROZETE koje krase mnoge Srbske manastire .

 

 

Related posts