Svilajnčanin član orkestra harmonika iz Kragujevca

Print Friendly, PDF & Email

Svilajnčanin član orkestra harmonika iz Kragujevca

Muzika do svačijeg srca

Orkestar “Harmonika” iz Kragujevca dobio brojne nagrade u zemlji i inostranstvu. Čine ga đaci iz srednje muzičke škole i studenti Filološkog fakulteta

Svaki nastup orkestra “Harmonika” iz Kragujevca publika nagradi dugotrajnim aplauzom, jer njihova umetnička i filmska muzika dopire do svačijeg srca. Kako i ne bi kada ga čini od 10 do 20 harmonika, bubnjevi, dve violine, viola i činele. Zvuk koji predstavlja spoj profesionalne harmonike, prevashodno namenjene za narodnu muziku, i bubnjeva, koji se dovode u vezu s rok muzikom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Publici se najviše dopada kada tokom sviranja harmonikaši udaraju u meh i proizvode tonove slične bubnju.

– To je muzika kojom se izražavaju osećanja, dok je u narodnoj muzici bitna samo tehnika, pa mnogo više ljudi može da nauči da je svira. U narodnoj muzici ne postoji lupanje u meh, niti kratak meh, dok je u umetničkoj muzici harmonika iskorišćena do maksimuma, jer se svaki njen deo koristi za neki način sviranja – rekao je, za “Novosti”, Nemanja Stajić (19), iz Sedlara kod Svilajnca, student Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu i član orkestra “Harmonika”, koji je povodom Savindana nastupao u njegovom zavičaju.

Orkestar je, kaže on, nastao 1990. godine, kada su ga činile samo harmonike, a u mešovitom sastavu je od 2014. godine, od kada je i on njegov član. Nastao je zahvaljujući saradnji đaka Srednje muzičke škole i studenata Filološko-umetničkog fakulteta. Pored održavanja koncerata u zemlji i inostranstvu, orkestar se i takmiči. Od bitnijih nagrada treba pomenuti treće mesto na republičkom takmičenju orkestara raznih sastava u Beogradu 2013. godine, prvo mesto na internacionalnom takmičenju akordeonista u Puli 2014. godine, prvo mesto na međunarodnom takmičenju harmonikaša u Kastelfidardu u Italiji 2015. godine, gradu u kome se proizvode profesionalne harmonike na kojima sviraju, i pobedu na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju u Pragu. Ovi ambiciozni đaci i studenti trenutno se spremaju za takmičenje u Tivtu, koje će biti održano krajem maja.

ODRASTAO UZ HARMONIKU

Stajić kaže da je harmonika prvi i jedini instrument na kome je želeo da svira. Zavoleo ju je pored bake i tetke koje su je takođe svirale. Kada je imao osam godina upisao je nižu muzičku školu u Svilajncu, a srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u Kragujevcu, gde je sada student Filološko-umetničkog fakulteta, na Odseku za muzičku pedagogiju. Voleo bi da se vrati u zavičaj, jer je, kaže, tamo uz harmoniku i počela njegova životna priča, i da bude profesor harmonike u nekoj muzičkoj školi.

Preneto sa sajta:
IZVOR TEXTA

Related posts