Zabranjeno pušenje u službenim prostorijama

Print Friendly, PDF & Email

Zabranjeno pušenje u službenim prostorijama

Imam jednog prijatelja koga ni zakon -ni direktor ne mogu da odviknu od pušenje u radno vreme u službenim prostorijama .Možda da kradom pošaljem direktoru ovaj video -dobiće valjda ideju !

 Stručna republička komisija izradila je nacrt izmena zakona kojim se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima u Srbiji.Postojećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pušenje je zabranjeno na radnim i javnim mestima, ali je ipak dozvoljeno u ugostiteljskim objektima. Uprkos najavama koje su objavljivane u medijima krajem 2015. godine, izmene 2016. nisu ušle u skupštinsku proceduru, a ni postojeći zakon se ne primenjuje u potpunosti.

Kontrolu toga da li se zakon primenjuje obavlja više inspekcija – sanitarna, zdravstvena, inspekcija ministarstva rada, prosvetna.

Rezultati istraživanja, koja se redovno sprovode od 2010. godine kada je usvojen Zakon, pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Duvanski dim šteti !
Duvanski dim šteti !

Ključni rezultati istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje je Institut Batut sproveo 2015. godine pokazuju da je pušenje dozvoljeno u svim prostorijama u skoro polovini domaćinstava u Srbiji, a tek u svakom desetom domaćinstvu pušenje je dozvoljeno samo na terasi.

Više od dve trećine punoletnih građana Srbije, pušača i nepušača, izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući – 65 odsto, dok je 75 odsto odraslih stanovnika izloženo duvanskom dimu u kući prijatelja.

Uprkos zabrani pušenja, svaki peti odrasli građanin Srbije izložen je duvanskom dimu na radnom mestu, dok je pet odsto stanovništva izloženo duvanskom dimu u obrazovnoj ustanovi.

Svakom drugom punoletnom stanovniku smeta izloženost duvanskom dimu na mestima na koja izlaze, dok 56 odsto stanovništva navodi da im smeta izloženost duvanskom dimu na radnom mestu.

Duvanski dim, koji sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Related posts